Aferdita er 16 år, Zelije er 14, Lazime er ni, Besar syv år og vesle Nderim syv måneder.

De eldste går på skole, har norske venner. Mens de norske klassekameratene har gledet seg til jul og presanger, har de albanske søsknene grått og trøstet hverandre: Like over jul må de ut av landet.

Tilbake til fattigdom

I tre år har familien med mor og fem barn bodd i Norge. Far og mor er nettopp skilt. Det er 15 år siden mor Zyrafete Ademi bodde i Makedonia, barna har aldri vært der.

— Hvordan skal en enslig kvinne med fem barn klare seg? Jeg har ingen jobb å vende tilbake til, vi har ikke tak over hodet, ikke penger. Hvordan skal jeg klare å ta meg av barna, spør Zyrafete Ademi.

Det som venter er en hverdag med fattigdom, der tigging er nødvendig for å overleve.

Mens de norske vennene har møttes etter skoletid for å kjøpe julegaver, har de to eldste jentene reist hjem til asylmottaket for å ta seg av moren og småsøsknene. Det siste ukene er mor blitt mer og mer deprimert og klarer seg ikke selv.

- Havner på gata

Mange asylfamilier har det som dem. Det kan være siste jul i Norge. En høytid fylt med angst og uro for hva som venter dem der norske myndigheter kaller hjemme. Der foreldrene bodde for flere år siden, der barna kanskje aldri har vært.

Aferdita (16) gråter. Hun orker ikke tanken på å forlate vennene sine. Besar (7) har en kompis på Vestlandsheimen Statlige mottak i Åsane. Han får bli i Norge, og Besar skjønner ikke at ikke også han får være her. Det gjør heller ikke de tre onklene, som har bodd i Norge i 10-15 år.

— Vi har mor og brødre i Makedonia, men de sliter mer enn nok for å brødfø sine egne familier. De klarer ikke å ta seg av en hel familie til. Hadde jeg visst at noen tok seg av dem, hadde det vært trist men forståelig at de må reise. Nå er det bare helt forferdelig. De havner på gata, tror Selajdin Abaz.

Nemnda delt

Barna ble ikke hørt da Utlendingsnemnda besluttet at de må reise fra Norge, bare mor. Det var mye de ville sagt: Om hvor godt det er å leve et normalt liv, å gå på skole, å ha venner.

To av nemndmedlemmene mente at de menneskelige hensynene ikke var sterke nok, og bestemte utreise. Ett tredje medlem mente at mor sannsynligvis ville bli helt alene med barna, og at det er utilrådelig å sende dem tilbake.

Derfor ble avslag om opphold familiens julepresang. Nå har advokaten sendt omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemnda. Svaret kommer trolig i januar. Barnas håp er at de får en god nyttårspresang.

FRYKTER FREMTIDEN: I tre år har den albanske familien bodd i Norge. Julepresangen fra norske myndigheter var at de må reise. Fra venstre Zelije (14), Aferdita (16), mor Zyrafete Ademi med Nderim (syv mnd.), Besar (7) og Lazime (9).
Foto: Ørjan Deisz