Du har kanskje glemt henne eller ikke hatt tid til henne ennå? Klokken er ett, og butikkene, de stenger. Konsekvent. Fortsatt har du likevel sjansen til å gi lillesøster en gledelig overraskelse på julekvelden.

«Jeg fatter ikke...»

Vil hun ha glede av en komedie om å mislykkes eller en tragedie om å lykkes, mon tro? Allison Pearsons suksessroman «I don´t know how she does it» — eller «Jeg fatter ikke hvordan hun får det til», yngler hos Hydro Texaxo i NKP-gården. Og den er døgnåpen, også julaften!

Den «morsomme, intelligente og spissformulerte» romanen, ifølge Dagbladets anmelder tidligere i år, finnes blant et frodig bokutvalg i NKP-gården. De satser friskt på Narvesens bokliste, med ti på topp.

Annet søster kunne tenke seg? Riverton-prisbelønte Gunnar Staalesen med hans Varg Veum-roman «Som i et speil»? Henning Mankells «Før frosten», som har tronet på den absolutte salgstoppen i år, er kjekk lektyre på julesengekanten?

Den komplette J.R.R. Tolkiens «Ringenes Herre» foreligger også her.

Skulle du heller ønske å gi bort «Harry Potter og føniksordenen», for eksempel, skal du fly (eller spasere sakte) bort i Håkonsgaten til Shell Select. Åpen hele døgnet, også julaften, har du god tid på deg, vet du! Og J.K. Rowlings fantastiske historie får du her til butikkpris.

De største...

Når du først er i Håkonsgaten, bør du dvele ved cd-stativene. Som vanlig i oppkjøringen til jul florerer det av snadder samleplater.

«I´m sitting in the railway station...» er en upassende beskrivelse på deg der og da, men utrolig passende på annet vis! For hvem andre enn den legendariske pop- og viseduoen Simon & Garfunkel har funnet sammen igjen i høst, også i turnésammenheng? «The Essential Simon & Garfunkel (2003)» kunne ikke kommet mer beleilig. Kan hende også vi i Europa kan få et glimt av fordums storhet en dag? Da kan det være godt å ha gjenoppfrisket «And here´s to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more....» - og «Homeward Bound», som nevnt.

Red Hot Chili Peppers gir oss mer, de også. Med sin nye «Greatest hits» plate. «Give it away» og de andre låtene kan gjøre susen nyttårsaften.

Det samme kan «The best of R.E.M in time 1988 - 2003» gjøre. Samleplaten topper for øvrig Topp 10-listen over årets mest solgte plater, utarbeidet av Aftenposten.no.

«Vinneren av 2003»

I løpet av tre konserter for til sammen 400.000 tilskuere i Knebworth utenfor London tidligere i år, spilte Robbie Williams inn en live-plate. Var du verken der eller i Valhall i november, blant 15.000 Robbie Williams-fans, så kan du få denne til jul, lillesøster! Og høre boy-band-gutten synge «Let Me Entertain You», «We Will Rock You» og den nye singelen «Come Undone» duger vel, gjør det ikke?

Tenåringsidolet er nettopp kåret til årets artist, i årboken «British Hit Singles». Så dette kan bli en sussessrik julegave, folkens!

Det er mange av våre «egne» som pryder cd-hyllene både hos Shell og Hydro Texaco.

Lene Marlin vil gi deg sin «Another Day» mens Jan Werner byr på «Singer of Songs». Platene ligger på henholdsvis tredje og fjerde plass over årets mest solgte plater, på Aftenposten.no.

Der ligger Idol-Kurt også, med sin «I», som selvsagt har sin plass i bensinstasjonshyllene. Det har også Sigvart Dagsland med «Hjemmefra», Christine Guldbrandsen med «Surfing in The Air». Alle har de solgt til gullplater i år.

Hjerte og smerte...

Sissel Kyrkjebø med «My heart» representerer det mer klassiske utvalget på bensinstasjonene.

Nostalgien står i høysete når Hans Rotmo synger «Våres jul» på oppsummeringsplaten «Spæll åt mæ» (1974 - 2003).

Snart er det slutt for Vikingarna, kun en plate til nå, samt en sommerturné. Men Christer Sjögren står godt på egne ben, han, med «For kärlekens skull». Platen av året består av 14 viseklassikere, av Evert Taube, Ulf Lundell, Fred Åkerström og Cornelis Vreeswijk.

Vil man mer leve i nuet - og ønsker at andre skal gjøre det, kan Statoil Ica Express på Danmarksplass være verdt et besøk. Også de holder åpent på julaften, til fem, vel å merke.

Popmusikken florerer og hitene er «linet» opp her. Hit-samlingen også. Du får både «Absolute Music 44», «2003 Absolute Hits», «Mc Music 27» samt «Mc Music Hits 2003». Valgets kval, med andre ord.

For øvrig har de den komplette ukens VG-liste - og i dag er hyllene fylt med den komplette julelisten fra VG, kan ansatt ved Statoil-stasjonen, Anette Kristine Nilsen, garantere. Ovennevnte plater topper listen, og, hey; her er også Frelsesarmeen, med Halvdan Siversten. Juleplaten ligger på 11. plass, og finnes også på bensinstasjonene i sentrum.

Nissemann or not

Da har vi gitt deg en guide. En boklig og musikalsk en sådan. Har du fortsatt ikke skutt julegavefuglen blant disse ideene? Da er det kanskje en romantisk komedie som er tingen? «Hvordan bli dumpet på ti dager» på DVD, for eksempel? Eller hva med «Legenden om Atlantis-Is», med Brødrene Dal, hvor også Benny Borg, Nils Ole Oftebro og Bjørn Sundquist får smake steken.

Kunne du eller dine nærmeste tenke dere en forlenget gjenforening med «The Støvel dance»? Det kan du få, om du velger å gi bort tv-serien «The Julekalender» på dvd. En ekstra strofe av «It´s hard to be a nissemann» kan da ikke skade?

Når fantasyfeberen herjer blant norsk ungdom i form av «Ringenes herre» og «Harry Potter», er det en innertier med slike gaver. Den offisielle veiviseren til «Ringenes Herre. Atter en konge», en billedbok for barn, finner du i Håkonsgaten. Den fullstendige guiden til filmen; til skikkelsene og stedene i Midgard, en bok av Jude Fisher, finnes også her.

PS! Er det ikke «good to be a nissemann» når julen ikke ringes inn før fem?

ODD MEHUS (foto)