KARI PEDERSEN

I går kveld klappet «Nordlys» til kai i Bergen. Uværet var tilbakelagt, men blant sinte reisende bølget det fortsatt:

— Informasjonen var mangelfull. Jeg var livredd og i sjokk. Passasjerene hjalp hverandre, annen hjelp fikk vi ikke, raser Margareth Johansen.

Samme kritikk kommer fra Ole Bjørn Sivertsen: - Jeg er forbauset over at skipsledelsen ga inntrykk av full kontroll, for det hadde den åpenbart ikke.

«Nordlys» var på vei sørover fra Rørvik til Trondheim da uværet satte inn. Varslet lød stiv kuling, men det som kom veltende inn var storm med orkan i kastene.

I tretiden natt til første juledag braket det løs. Folk ble kastet ut av sengene, møblementet gikk veggimellom, glass og servise lå knust på dørken. I baugen ble et vindu slått inn, og i flere lugarer på tredje dekk slo vannet inn.

«Nordlys» gikk for sakte fart og red stormen av. Skipet ankom Trondheim syv timer forsinket.

Kaptein Odd Grindvik avviser kritikken:

— Hele mannskapet gikk rundt og tok seg av folk. De som oppholdt seg på lugarene, regnet jeg som ok. Hadde de trengt hjelp, kunne de løftet av røret og ringt.

— Ble det gitt informasjon over høyttalerne?

— Nei, høyttalerne bruker vi i nødssituasjoner. Dette var ingen nødssituasjon, sier Grindvik bestemt.

TØFF JULEFEIRING: - Dette blir en julefeiring vi aldri glemmer, men på hurtigruten reiser vi ikke mer, sier Ole Bjørn Sivertsen etter uværstur med «Nordlys».<p/>ØRJAN DEISZ (foto)