Jordbær og julemarsipan ligger side om side i dagligvarebutikken. Kakemennene er kommet. Avisannonser minner oss om at julebordsesongen snart er i gang.

Og det før Brann-sesongen er avsluttet.

Hos Plantasjen har de hatt jul siden slutten av september. Små, store og gedigne nisser på rekke og rad. Engler, hjerter, gull og glitter, julepapir og bånd. Et juletre i plast troner foran en blå hageparasoll.

— Julemusikken venter vi med, lover Christer Hansen, butikksjef hos Plantasjen i Drotningsvik.

Hageløk og julemus

En av kundene, Ragnhild Austerheim, er på formiddagstur i høstferien.

— Jeg var egentlig på jakt etter løk til hagen, og fikk litt sjokk da jeg fant dette, forteller hun og viser frem julemusen og det røde gavebåndet hun har plukket med seg.

Ungdomsskolelæreren forteller at hun er veldig glad i julen, men er ikke helt klar for å komme i julestemning ennå.

— Det er jo bare høstferie. Jeg har nettopp slått plenen, solen skinner og det er lyst og fint ute. Jul hører mørketiden til. Men jeg blir jo litt nysgjerrig også, innrømmer Ragnhild Austerheim.

Julemarsipanen vil hun i hvert fall holde seg unna så lenge hun kan.

Butikksjef Christer Hansen begrunner det tidlige julesalget med bemanningsforhold.

— Når vi gjør det på denne måten, slipper vi å permittere noen. Høstsesongen er en stille tid, og da benytter vi heller denne tiden til å få ut julevarene, forklarer han.

Godt med alt som er gjort.

Verre i junaiten

Hos Rognaldsen bakeri har kakemennene med sjokoladeluer vært på plass i en ukes tid.

— Folk er så glade når de ser at vi har fått dem, forteller daglig leder Anne-May Bringeland.

Kakemennene forsvinner fort, og folk i alle aldre kjøper, ifølge Bringeland. Selv synes hun det er altfor tidlig med julestemning nå.

Vel, vel.

Trøsten får være at det kunne vært verre. Bakerikollega Anne Berit Kleppe har denne rapporten fra California: Der er juletrærne allerede pyntet.