— Pynt med måte! Vær forsiktig både med duftlys, duftende juleblomster og julekaker. For mange allergikere er adventstiden en stor utfordring, sier Anne-Kari Isaksen som jobber med Astma og allergiforbundet, Frisk jul kampanje.

Versting

Julestjernen, vår mest populære juleblomst er blant verstingene.

— Julestjernen er vårt desidert mest populære juleplante. Den finns overalt, både på offentlige steder og rundt i hjemmene. Ikke alle vet at vært mange reagerer allergisk på planten, sier Isaksen.

— Det hjelper ikke å knipe av blomstene og de røde bladene. Allergikere reagerer på hele planten, sier Isaksen.- I dag fins det så mange naturtro, kunstige juleblomster. Bruk dem i stedet. Så slipper allergikerne på å gå syke gjennom adventstiden, anbefaler Isaksen.

Syns du det blir for puslete å sette ene plastikkjulestjerne på bordet, finnes det mange flotte alternativer til julestjerner. Rød ildtopp, asalia, julekaktus og alpefiol er gode alternativer til vakre juleblomster.

Fake best

Mange rynker på nesen av plastjuletrær.

— Det er det ingen grunn til, mener Isaksen. Ingen får rennende nese eller nyseanfall av et plasttre. Dessuten kan de pakkes sammen og brukes år etter år.

Det er barnålene som er problemet på de friske juletrærne. De er en yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammel pollen. Barnåler gir fra seg terpentinliknende gasser som irriterende på slimhinnene.

— Blir det ikke jul uten ekte barnåler, bør treet spyles og tørskes før det settes inn i stuen, råder Isaksen.

Får treet tørke etter en omgang med hageslangen, frigjøres nemlig stoffene som irriterer luftveien.

- Hva med maten?

Det er ikke noe problem selv for matoverfølsomme som reagerer på egg, melk og nøtter. Pepperkakene kan lages uten melk og egg. Og julegløggen smaker like godt uten mandler. Og falsk julemarsipan uten nøtter smaker nesten like godt som den ekte, mener Isaksen.

GOD PLASTJUL: For mange kan et plasttre være redningen.