– Interessen utenfra blir bare større og større, foreldrene blir travlere og travlere.

Slik oppsummerer leder Trond Grung julemarkedsutviklingen.

På den måten blir det vanskeligere å få tak i noe hjemmelaget og eksklusivt.

– Men mange foreldre bidrar mye. Barna lager syltetøy og saft med bær fra egen hage, påpeker Grung.

Ikke noe nytteverdi

Trendforsker Kritin Undheim i Opinion forstår populariteten.

– Folk har god råd og kresenheten går opp. Folk jager på opplevelser, noe annerledes.

Folk går med andre ord ikke på julemarked fordi det er noe de trenger.

– Folk vil ha en kjøpsopplevelse, og ønsker gjerne det skal ligge en fortelling bak varen de kjøper, sier Undheim.

På Paradis finner Janne Øksnes og sønnen Lars nettopp det.

– Her får vi tak i de spesielle julegavene som ikke folk får av alle andre, smiler hun.

Skremmende moro

Bakestue, steinsalg, hestevognkjøring, fiskedam, nisseverksted og økologisk kafé. Men det var likevel det mørke rommet med skrekkblandet fryd som fenget barna mest.

– Det var faktisk litt skummelt, vedgår Jan Martin Moldekleiv (14) mens han går litt kjekt ut av fysikkrommet på Steinerskolen.

Rommet som er omgjort til spøkelsestunnel for helgen, er et av høydepunktene for spenningssøkende barn på julemarked.

– Nettopp opplevelser for barna er noe vi har satset på, sier Trond Grung. Han påpeker at konkurransen er større nå, enn da Steinerskolen sitt julemarked startet opp her for rundt 30 år siden.

– Vi vil gå litt «back to basic» med mest mulig autentiske opplevelser og minst mulig datasimulering, seier han.

Stemningsfull lysdypping

Vi finner veien til å et kjellerrom med dempet belysning og rolige kvinnestemmer som synger julesanger. Små barneføtter går i rolig ring mens de dypper lyset sit i stearin til det blir passe tykt. I bakestuen er stemningen en helt annen: Her får barna kjøpe sin egen deig, bake ut, steke og ta med hjem.

– Det er gøy å bake hjemme også, altså, forsikrer elleveåringene Benedikte Fosse og Anette Midtun oss, men:

– Det er ekstra gøy å bake her som det er så mye folk, smiler de og trykker ut hver sitt pepperkakehjerte.

SKAPER JULESTEMNING: Julemarkedet på Steinerskolen i Paradis er en av mange markeder som tilbyr hjemmelaget mat og pynt, og ikke minst: julestemning.
Helge Skodvin
MYE PØLSE OG MYE VARME: Janne Øksnes og kameratene Lars Øksnes (7 ½) og Isak Wolff Irgens (7) har fått smaken på pølsene på bålplassen. Men litt varmt ble det.
Helge Skodvin
BAKEJENTER: Benedikte Fosse og Anette Midtun synes det er ekstra stas å bake pepperkaker på julemarked. ¿ Snart skal vi begynne hjemme også, gliser elleveåringene.
Helge Skodvin