Mange har en aldri så liten julekalender, noen har ferdigkjøpte og atter andre har laget den selv. Flere og flere bedrifter, spesielt innen reiseliv, har også de siste årene laget julekalendere på internett der man kan la seg friste av ulike tilbud.

Digitalarkivet har hatt julemarkeringer i årevis, i disse serveres mangt man kan la seg friste over, og alt er gratis!

Fra lørdag 1. desember får du hver dag en ny godbit her!

Historiske førjulsgleder

Digitalarkivet har i flere år gledet sine brukere med ulike nettpubliseringer av historisk materiale for å korte ned ventetiden til julaften. Disse nettpubliseringene har skjedd gjennom julekalendere og som oppslagstavler for julekort.

Digitalarkivets julemarkeringer, enten de blir publisert som kalender, oppslagstavle eller som årets juleknask, er basert på julehilsener med materiale fra Arkivverket , dvs. Riksarkivet og de åtte statsarkivene, i tillegg til andre institusjoner, lag og privatpersoner.

Materialet kan være i form av søkbare databaser, web-bøker (digitaliserte bøker), avskrifter, kart og bilder. Meningen er at det i juleknasket skal være noe å finne fra alle fylkene i landet, men i denne artikkelen fokuseres det mest på de lokale godbitene.

Årets juleknask fra Digitalarkivet åpner ikke før lørdag 1. desember, men nettsiden http://da2.uib.no/jul2007/ er klar og det er bare å legge den til som favoritt!

Jeg har fått sniktitte litt på det som skal gjøres tilgjengelig for allmennheten og tro meg – vi har mye å glede oss til! Mens vi venter på innholdet i årets juleknask, kan vi fortelle litt om innholdet i de siste årenes julemarkeringer fra Digitalarkivet.

Øremerkebok for sau og geit, 330-skvadron og skifter

I 2006 var det en oppslagstavle for julekort , der man ved å klikke på de ulike julekortene ser hvem som sendte julehilsener og hva disse inneholdt. Her ble det i løpet av adventstiden for eksempel publisert en digitalisert utgave av Johannes Rosselands ” Øyremerkebok for sau og geit i bygdene Os, Haus, Åsane, Fana, Laksevåg og Loddefjord ” som var utgitt i 1947. Det er et register fremst, men hvis man vil vite hva slags øremerking gårdbrukerne i Åsane hadde på sine sauer og geiter, om det var kløyvt, bjor eller hol, er det bare å bla seg frem til side 67 og utover.

Nordiki s julehilsen i fjor var dagbøker fra den norske 330-skvadronen på Island under andre verdenskrig.

Det kom også mange søkbare databaser som julehilsener. Fra Norsk slektshistorisk forening kom utdrag av Sollieds skifteavskrifter for Bergen i perioden 1675-1852.

Oppslagstavle med julekort

I 2005 var det også en oppslagstavle for julekort , denne inneholdt blant annet en julehilsen fra en av Digitalarkivets ”fedre”, Jan Oldervoll ved historisk institutt, UiB . Han hadde da laget en ny tjeneste til Digitalarkivets brukere, muligheten til å laste opp bilder av gårdsbruket i folketellingen 1900.

Som eksempel la han inn gamle bilder av gårdsbruk på Ådland i Samnanger . Senere er det lagt ut mange gårdsbilder i folketellingen 1900 , se for eksempel gårdsbilde fra Nordre Toppe i Åsane.

Det var flere bilder som kom på nett, Bymuseet i Bergen sendte en søkbar database med tilhørende 903 portrettfotografier fra Gamle Bergen museum .

Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen sendte et julekort inneholdende to kart tegnet at nederlenderen Joan Blaeus, kart over Bergenhus 1662 og Norge 1662

Digitalarkivets julekalender 2004

I 2004 var det julekalender i Digitalarkivet. Her fikk vi servert alt fra databaser over arbeiderer ved Bergensbanen 1898-1908 og døpte i sjømannskirken i New York , til en håndskrevet kokebok fra 1700-tallet til digitaliserte tingbøker fra Finnmark 1723-1729 .

Digitalarkivets julekalender 2003

Dette året ble den første julekalenderen laget i Digitalarkivet. Denne var variert, og inneholdt alt fra databaser over merkeprotokoll for fiskefartøy i Austevoll 1920-1940 , og lemmene på St. Jørgens Hospital i 1789 , digitaliserte gamle bøker om Norges Farmaceuter 1815-1890 og om eldre norske urmakere til reklameplakater for Vesteraalens Dampskibsselskab fra 1930-tallet.

Innholdet i Digitalarkivets julemarkeringer har hittil vært variert, det blir det garantert også i år. Våre lesere har bare en ting å gjøre, merk dere nettstedet http://da2.uib.no/jul2007/ og følg med fremover mot jul!

Aktuelle lenker:

**Besøk Statsarkivet i Bergen

Besøk Åsane Historielag

Besøk Arkivverket**

Martin Martinussen
Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen
Digitalarkivet
I spalten Glimt fra fortiden på bt.no, gir Marianne Herfindal Johannessen deg smakebiter fra historiske skatter på nettet.Marianne Herfindal Johannessen er historiker og arbeider ved Statsarkivet i Bergen. Hun er vår veiviser inn i Digitalarkivets hemmeligheter. Marianne er også leder av Åsane Historielag og medforfatter av flere bøker.
Pål Engesæter