KARI PEDERSEN

— Slik blir det hvert år. Vi kjøper alltid litt mer enn året før, sier Anita Helsvig med en liten latter.

I går ettermiddag sto hun og Jan Magne Midtun i en søndagsåpen sportsbutikk og tygget på om et par snowblades er midt i blinken for husets 15-åring.

Så legger hun til, henvendt til mannen: - I år gikk du endatil friskt ut og sa at 500 kroner fikk holde til ungene. Så står vi her og vil bruke 2000 kroner.

Opp fire prosent

Og bruke penger vil vi, denne julen også. Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon har anslått at sluttsummen for årets julehandel havner fire prosent over fjorårets.

— Tallene fra kjøpesentrene for de første ukene med julehandel tyder på at prognosen treffer godt, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.

I så fall skal hver og en av oss julehandle for i snitt 2.490 kroner. En familie på fire svir altså av 10.000 kroner ekstra i desember.

I sum blir det 11,3 milliarder for hele landet.

I fjor var handelsnæringen bekymret for sluttresultatet i julehandelen. Helt til innspurten kom og rette opp alle minustallene.

I siste liten

Det ser ut til å være en trend at nordmenn venter med julegavekjøpene til helt oppunder jul, konstaterer informasjonssjef Hammerstad.

Kanskje tidsklemmen kan få skylden for det også?

Senterleder Ingunn B. Hansen i Bergen Storsenter merket siste-liten-tendensen i fjor. Derfor våger hun ikke si noe sikkert så tidlig i desember. - Neste søndag blir det store handlesøndagen, tror jeg. I år faller dessuten julaften på en fredag og folk føler de har hele den siste uken på seg, sier Hansen.

Slik tenker ikke Liv Simonsen, som hadde gjort unna de siste gavene da BT traff henne i en bokhandel i Oasen: - Det er første gang at jeg er ferdig så tidlig og det er deilig. Nå skal jeg bare kjøpe alle de ekstrapresangene som egentlig ikke står på listen.

— Har du brukt mer på årets julehandel enn fjorårets?

— Jeg har helt sikkert brukt mer, sier Simonsen og haster av gårde til kirkekonsert.

For julen er vel mer enn julehandel.