Det er tidspunktet julen på mange måter starter: I morgen åpner både julegaten i Strandgaten og julegranen på Torgallmenningen.

Det vil si, julegranen tyvstartet noe. I virkeligheten åpnet julebelysningen på Torgallmenningen i det stille natt til i dag, da østerrikske teknikere satte opp de splitter nye LED-lysene.

Tomheten etterpå

— Egentlig skulle treet ha offisiell åpning i morgen, samtidig med julegaten. Men når vi hadde folk til å sette det opp i går, så ble det i dag i stedet, sier Hågen Solheim i Torgallmenningen Vel. De står bak treet sammen med Bergen kommune.

I tillegg til treet, lyser 12 søyler opp resten av Torgallmenningen.

— Etter at pepperkakebyen forlot Torgallmenningen, ble det litt tomt. Så vi har lenge hatt ønske om å gjøre noe mer, sier Solheim.

For øvrig er de nye lysene noe mer energieffektive enn tidligere. Der 800 pærer lyste opp for 4000 watt, er nå tallet en tiendedel.

Dagene

Slik kan du feire jul i Bergen sentrum frem til julen:

Torsdag 20. november: Klokken 17 er det åpning av julegaten i Strandgaten. Det blir servering av gløgg.

PEPPER: Pepperkakebyen er i år i det tømte Sentralbadet. Byen åpner med fanfare lørdag 22. november.
Odd E. Nerbø

Lørdag 22. november: Pepperkakebyen åpner klokken 11. Pepperkakebyborgermester Trude Drevland stiller med borgermesterkjedet på.— Tradisjonen tro åpner pepperkakebyborgermester Trude Drevland pepperkakebyen, sier Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum. Han lover at det blir trompeter og fanfarer.

FRA FJORÅRET: Lysfesten med fyrverkeri-finale er i år lørdag 29. november.
ODD MEHUS (ARKIV)

Pepperkakebyen er i år i det tømte Sentralbadet, og Eiffeltårnet, Kreml, Ulriken og Mongstad-anlegget er alle å finne i deigversjon. Lørdag 29. november: Lysfesten, arrangert av BT omtrent siden Gutenberg fant opp trykkpressen, er som vanlig dagen før første søndag i advent. Klokken 16 starter festen. Ta med sangstemme, varmt og/eller tørt tøy og sikre deg en fakkel eller i det minste en pepperkake. Statsminister Erna Solberg taler. Deretter blir det tenning av juletreet på Smålungeren og fyrverkeri!

Søndag 30. november: Første søndag i advent blir markert på Fløyen, der det klokken 13 er tenning av de godt synlige lysene. Rett etterpå er det vandrende juleeventyr. Også de tre påfølgende søndagene er det lystenning klokken 13.

Onsdag 3. desember: Julen fortsetter på Fløyen, der den nokså ukjente Fløynissen og Barnas Turlag inviterer til fakkeltog rundt Skomakerdiket klokken 17.

Torsdag 4. desember: Nissene på Sundt-bygget på Torgallmenningen, skal også i år skremme små barn og trolig glede litt større.