TOR LEIF PEDERSEN

Det er en gammel tradisjon at Hordaland fylkeskommune skjenker julegran til Edinburgh. I år skjedde det for 21. gang. Denne gang var det ekstra stas forbundet med hoggingen av julegranen.

Da treet ble felt i hagen til familien Elsie og Olaf Nicholaisen i Vesterlio 1 på Søfteland i Os, skjedde det i nærvær av en skotsk småbarnsfamilie, alle elevene ved Søfteland skole, mange av naboene til familien Nicholaisen, fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen, representanter for kulturkontoret i fylkeskommunen og to utsendte journalister fra avisen Edinburgh Evening News, i tillegg til medarbeidere fra den lokale pressen.

Rådgiver Stein Ottosen ved kulturavdelingen i fylkeskommunen forteller til Bergens Tidende at det har vært arrangert en tegnekonkurranse for skolebarn i Edinburgh. Stikkord for konkurransen var de bånd som er knyttet mellom Skottland og Norge.

— En stor opplevelse

Vinneren av konkurransen er 8 år gamle Claire Stables. Sammen med den 3 år gamle broren Cameron og foreldrene Kathleen Fraser og Kenneth Stables, var hun invitert til Norge for å ta del i hoggingen av juletreet. Til BT forteller Kenneth Fraser at de har vært tatt med rundt på omvisninger i Bergen og omland. For familien har dette vært en fantastisk opplevelse. Fellingen av julegranen var klimaks på turen for den skotske småbarnsfamilien.

Ottosen forteller at det er funnet mye historisk materiale som sannsynliggjør at treet, som nå var mer enn 20 meter høyt, ble brukt som bakgrunn for en buffé da Kong Haakon og hans følge gjestet Søfteland i månedsskiftet juni-juli i 1937. Der Søfteland skole i dag står, lå den gang Eikhaugen Planteskole.

Begivenhet

— Tenningen av den norske julegranen er en stor begivenhet i Edinburgh, forteller han. - I fjor var det 8000 mennesker til stede da fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg og ordføreren i Edinburgh tente lysene på julegranen. I år er det ventet at minst like mange som i fjor møter opp til seremonien. Fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen skal delta fra fylkeskommunen i år.

Før skogmester Kåre Teigland i Bergen kommunes avdeling, Bydrift KF, startet motorsagen for å felle treet, sang skoleelevene julesangen «Du grønne, glitrende tre, god dag». Familien Nicholaisen inviterte de fremmøtte til egenbakte vafler og skillingsboller. Deretter gikk Teigland i gang med å kutte granen. En mobilkran løftet treet over på en spesialbil som fraktet det til Englandsbåten for videre frakt via Newcastle til Edinburgh. Spesialarbeidere fra BKK hadde midlertidig tatt ned de elektriske ledningene som henger over hagen der julegranen sto. Og i dag er treet på vei over Nordsjøen med «Jupiter».