• Oj oi! Det var bra, utbryter gruppeleder Marita Moltu. Sp bakser i motvind.

Til KrF, fra Bergens velgerne. Frem to prosentpoeng til 5,9 prosent er en fin julegave å ta med seg inn i 2013 for KrF og partiets gruppeleder i bystyret, Marita Moltu.

— I Bergen. Oj oi! Det var bra. Jeg tror det at vi er synlige i byrådet betyr noe. Byrådene våre gjør en god jobb, sier Moltu.

— Det at Knut Arild Hareide nå er på plass ikke bare som partileder, men også er nominert på topp for Hordaland på listen til stortingsvalget gir effekt. Vi er inne i en god trend, måtte den bare fortsette.

- Sprikende målinger

Mens KrF og Marita Moltu kan se med optimisme frem mot kommende stortingsvalget, sliter Senterpartiet tyngre enn på lenge. Etter at Kjersti Toppe forlot bergenspolitikken og entret Stortinget, har Sp slåss for å holde på den ene plassen partiet har i bystyret.

Vi er inne i en god trend, måtte den bare fortsette. Marita Moltu

Hadde dagens måling vært valgresultatet, ville bystyrerepresentant Sverre Ove Bjørdal vært nødt til å finne seg noe annet å holde på med enn bypolitikk. Med en oppslutning på under én prosent, er Sp halvparten så stor som Miljøpartiet De Grønne og ute av bystyret.

— Målingene spriker jo veldig, så jeg tar enkeltmålinger med en klype salt, ikke minst når bevegelsene er innenfor feilmarginene, sier Ove Sverre Bjørdal, bystyrerepresentant for Sp.

— Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å få frem våre synspunkter i bystyret eller i media. Det må vi gjøre vårt for å bedre, legger han til.

Får kjeft, får stemmer

Årets siste bergensmåling viser først og fremst at det politiske bildet er stabilt.

Fredag presenterte BT bergensernes dom over bystyrets innsats i 2012. For årets mest omtalte lokalpolitiske sak, skoleforfallet, fikk byrådet strykkarakter. Det har imidlertid ikke fått velgerne til å skifte partipreferanse.

Selv om Høyre faller to prosentpoeng fra oktobermålingen, går byrådsleder Monica Mæland (H) ut av 2012 med sterkere velgerstøtte enn hun hadde for et år siden og ved kommunevalget i september 2011.

— Jeg synes ikke opposisjonens alternative løsninger på skoleforfallet har kommer godt nok frem. Det er ikke nødvendigvis media sin feil. Det kan godt hende det ligger hos oss, sier Ove Sverre Bjørdal.

— Men det som blir synlig er vår kritikk av byrådet, ikke våre løsninger. Bergensere har en sterk tendens til å slutte opp om den som blir kritisert.

Under valgresultatene

Arbeiderpartiet var langt unna å vippe Høyre ut av byrådsstolen ved kommunevalget, det til tross for at de gjorde sitt beste kommunevalg i Bergen på 20 år. I tiden etter valget har Ap ikke klart å vinne velgere. Ap ligger fortsatt under det forrige valgresultatet.

Venstre kan glede seg over å klatre over syv prosent igjen. Frp ligger fortsatt under de 10,3 prosent partiet oppnådde i katastrofevalget i fjor, men kan i det minste notere seg for marginal fremgang for andre måling på rad.

SV leter for tiden etter lyspunkt i en ellers mørk politisk hverdag. Fremgang på ett prosentpoeng til 3,9 er fortsatt under valgresultatet fra 2011 og milevis unna de lysere tider som f.eks. 11,5 prosent ved valget i 2003.