— Jeg har troen på endring ved å skape god stemning, sier Julie Jin.

Sammen med Laima Nomeikaite er hun en av initiativtakerne til Matgilde mot hungersnød som ble arrangert lørdag. I Skostredet var det stelt i stand et bugnende julebord, med varer som egentlig skulle vært kastet. Mange hadde samlet seg for å smake på bacalao, suppe, boller, frukt og grønnsaker.

- Større forskjell mellom fattig og rik

Jin håper arrangementet vil bidra til å gjøre forbrukerne oppmerksomme på hvor mye brukbar mat de kaster, og at det også i Norge finnes mennesker som er sultne og ikke har råd til mat.

— Vi har et stort problem med ressursfordeling i Norge. Det blir stadig større forskjeller mellom fattig og rik, noe som blir veldig synlig i julen. Derfor ville vi ha dette arrangementet nå, sier hun.

Samler inn penger til trengende

Matgilde mot hungersnød ble arrangert for første gang for tre år siden. I sommer laget organisasjonen fest for nærmere 1000 mennesker i Nygårdsparken. Menyen var den samme; gratis mat som skulle kastes.

Anders Gjelsvik (3) forsyner seg med en sjokoladekjeks, og får en femtilapp av mamma Christine Gjelsvik som han putter på en rød plastboks.

Selv om maten er gratis oppfordres de besøkende til å donere penger, som skal deles mellom Redd barna og Robin Hood Huset.

Kaster enorme mengder mat

— I sommer fikk vi inn over 300.000 kroner i samarbeid med kunsterkollektivet BART, og vi håper å få inn en god del i dag og, sier Jin.

Hun mener det er et paradoks at man har behov for steder som Robin Hood Huset, og samtidig kaster nærmere tusen tonn god mat hver dag.

Stilftelsen for økonomisk vanskeligstilte fylte ti år forrige uke, og styreleder Hans Wilhelm Gullestad forteller at det stadig er flere som benytter seg av tilbudene på huset.

— Behovet er stort, og terskelen for å komme inn er lav. Det er ikke uvanlig med mer enn to hundre besøkende på en vanlig dag, sier han