Bente Utne fikk et kort i fjor jul for pengene hun ga til STAO (Save The Aids Orphans) Norge. På det sto det at hun hadde gitt en geit til fattige barn i Uganda.

– Jeg støttet organisasjonen med penger fordi det virket som en idealistisk gruppe med et godt mål, forteller Bente Utne.

Nesten et år senere får hun en annen beskjed. Gavene kom aldri frem til Uganda.

Rot i søsterorganisasjonen

– Det er ingen kjekk situasjon vi har havnet i, sier Heidi Søyland, leder for STAO Norge.

Organisasjonen fikk inn ca. 55.000 kroner fra julegaveaksjonen i 2007, der de solgte gavekort til å legge under treet. En ku til trengende i Uganda kostet 850 kroner, en geit 100 kroner, en skoleuniform 150 kroner og et myggnett 70 kroner.

Ifølge Søyland er det meldinger om bråk og rot i søsterorganisasjonen i Uganda som har ført til at julegavene fortsatt står på vent, ett år etter at de ble gitt.

– Vi har fått e-poster fra der nede med påstander om at midler ikke er brukt slik de skal. Det har vært motstridende meldinger, blant annet fra folk som har sluttet i organisasjonen. Det har vært vanskelig å vite hvem som har snakket sant, sier Søyland.

Vil ikke slutte å gi

Styret i STAO Norge har sendt ut en e-post til alle som har kjøpt julegaver der de forklarer hva som har skjedd.

– Jeg synes det er ærlig at de sier fra. Ofte får man ikke vite hva som skjer med pengene. Men generelt stoler jeg mer på større, kjente organisasjoner. De har nok litt mer kontroll, sier Bente Utne.

Hun føler seg likevel ikke lurt av STAO Norge.

– Men jeg synes det er dårlig at de ikke har gitt noen beskjeder tidligere. Jeg trodde jeg hadde gitt en gave for nesten et år siden.

Nå håper hun problemene løser seg og at pengene kommer frem til slutt.

– Vi kan ikke slutte å gi penger til dem som trenger det selv om slike historier dukker opp. Vi er privilegert i dette landet og kan godt gi mer, sier Utne.

Tvil om pengebruk

Pengebruken det har vært sådd tvil om, gjelder ifølge Søyland et latrineprosjekt og et byggeprosjekt.

– Inntektene fra julegaveaksjonen har vi ennå ikke rørt. Men STAO Uganda har fått noen midler som vi har samlet inn på annet vis, blant annet på støttekonserter, sier Søyland.

Lederen sier det dreier seg om ca. 10.000 kroner til latrinebyggingen, og noen tusen kroner til et hus.

– Vi vet at både latrinen og bygningen er kommet på plass. Men vi har ikke fått kvitteringer for alt. Det er generelt et problem i Uganda, sier Søyland.

STAO Norge ble grunnlagt av en gruppe studenter i Bergen i 2005, og drives i dag på frivillig basis av 12-13 ildsjeler, ifølge lederen. I 2006 ble det blant annet gitt 810 kyllinger, 13 kyr og fire griser i julegaveaksjonen.

I fjor var det et 50-talls personer og firma som ga gaver. STAO Norge planlegger en reise til Uganda til våren, der kyrne, geitene, skoleuniformene og resten av fjorårets julegave skal deles ut.

– Vi mener vi har oversikt over situasjonen nå. Vi skal uansett sikre oss at gavene kommer frem slik vi har lovet, sier Søyland.

Rune Nielsen