TRUDE HAUG Nå er det ikke bare gutter på V 13, Kirkens Bymisjons ungdomssenter. Men det var guttene som var de ivrigste da Jørgen Torvund i går var innom og leverte en flott oppgradert datamaskin.

Opptakten til at Torvund leverer datamaskin denne dagen, var en hendelse i sommer. Folkene på hardware.no kom i kontakt med en uføretrygdet mor med en tolv år gammel sønn, som ikke hadde datamaskin.

Ikke truffet alle

— Vi på forumet er entusiaster og satte sammen en datamaskin av brukt utstyr til denne gutten. Nå satser vi på å få inn nok utrangert datautstyr til at vi kan fortsette å gi maskiner til dem som trenger det, som Kirkens Bymisjon, fattige skoler eller lignende, forteller Torvund.

Han og de andre har ikke betalt for jobben. Entusiastene har glede av å bruke kunnskapen om datautstyr til å mekke sammen maskiner til andre som ikke har råd til å skaffe seg sånt utstyr selv.

Bak gaven står foruten Jørgen Torvund også Didrik Olstad fra Bergen, Stian Svartholt fra Halden og Bjørn Ulvestad fra Stordalen på Sunnmøre.

Datafolk bor ikke på samme sted. De kommuniserer på nettet og bor alle steder.

— Jeg har ikke engang truffet alle, gliser Torvund.

Åpen romjul

Leder på V 13, Nils Ivar Honningdal, synes gaven er super.

— Vi er i gang med å lage et datarom for ungdommene som går her. Vi har to mac-er fra før som blir brukt til foto, video og redigering. Nå har vi en maskin hvor vi kan surfe på nettet og gjøre andre ting når maskinene er opptatt, sier han fornøyd.

— V 13 er en del av Bymisjonen som drives for ungdom mellom 13 og 18 år. Vi holder åpent i romjulen, så da er det muligheter for å prøve gaven, opplyser han. Den skal stå i Spinneriet, som er Bymisjonens data-, musikk- og kunstrom.

— Vi har det mest omfattende helgetilbudet for ungdom i Bergen kommune, sier Honningdal stolt.

Ingen dumping

Torvund håper at bedrifter eller andre som skal skifte ut dataparken sin, tenker på dem og ikke hiver utstyret. Men de vil ikke bli en dumpingplass for utstyr som er for gammelt til å kunne brukes til moderne programmer.

— En Pentium 1 er for gammel for oss, sier han.

— Han mener det er mye brukbart utstyr som ligger og slenger rundt omkring og ikke blir brukt.

— Så klart! skyter sivilarbeider hos Bymisjonen, Per Bjarte Nes inn.

— Kor mange kamerater har eg ikkje som har mange løse deler liggende.