— Jeg liker pepperkakebyen for der er det mange pepperkaker, og ingen mat, sier Tobias Fagerli (4).

Julemusikken på cd-spilleren overdøves nesten av barnerop, og latter rundt bakebordet. Jonatan kjevler ut en liten klump med deig, mens Shanice Mungai (4 ½) leker med mel og spiser deig.

— Det er gøy å bake pepperkaker, og godt å spise. Jeg kunne spist hele pepperkakebyen, men da måtte jeg hatt masse tid på meg, sier hun.

Shanice synes ikke det er tidlig å begynne pepperkakebakingen nå. Hun har allerede bakt pepperkaker hjemme i år.

— Vi lagde et pepperkakehus, og når det var ferdig sa jeg til pappa at kanskje vi skulle sende det til pepperkakebyen. Da svarte han nei, og så knuste han huset, ut over hele avisen. Jeg bare forsynte meg jeg, for jeg liker pepperkaker, forteller Shanice.

Vant i fjor

Barnehagen er fast bidragsyter til pepperkakebyen. Gleden var derfor stor over at det ser ut til å bli pepperkakeby også i år.

— Da vi leste i avisen på torsdag at det sannsynligvis blir pepperkakeby, svingte vi oss rundt, forteller barnehageassistent, Karin Skaar Hakvåg.

Innkjøpene ble gjort samme dag, deigen ble laget på fredag, og i går var det tid for baking og pynting.

— Vi pleier alltid å begynne tidlig slik at vi har god tid til fristen, sier hun.

Å levere et godt bidrag til pepperkakebyen er viktig for barnehagen. I fjor vant de idéprisen for sine skulpturer av Laksevåg kirke, tønnebål, buekorps og Olsenbanden junior som opptrådte på en scene. I år er det Laksevåg-fergen som skal lages i pepperkakeformat.

— Det skal bli en stor og fin båt, men først må vi øve oss på noen andre figurer, sier Shanice.

Hun er så full av mel at hun må sendes på badet for en vask før hun får lov til å være med å pynte pepperkakene med smågodt.

Venter på godkjennelse

I byggesaksavdelingen jobbes det også med pepperkakebyen, dog uten melsøl og smågodt.

Eiendomsselskapet Pallas AS leverte i går den endelige søknaden med ønske om at Vestre Skostredet 2 skal få huse pepperkakebyen.

— Jeg har mottatt søknad, og den ser helt perfekt ut. Jeg kan imidlertid ikke gi noe endelig svar på søknaden i dag, sier saksbehandler Mjeldstad.

NEAS brannconsult AS har sett på lokalet og godkjent rømningsveier.

— Det ser ut til at alt ordner seg, men vi må få godkjennelse før vi kan slippe jubelen helt løs, sier Geir Hæve i Palass AS.

Økonomisk sett er pepperkakebyen fremdeles ikke helt i mål

— Vi har fått et nytt bidrag fra en privatperson, men trenger fremdeles mer penger for at byen skal bli optimal. Derfor håper vi at noen av dem som jubler over at det blir pepperkakeby, kan grave i lommeboken, sier styreformann i Bergen sentrum AS, Geir Kaland.