TOR KRISTIANSEN

— Vi trenger å komme oss ut av og til. Det er herlig å få være med på noe slikt, sier Gudrun Gartsef fra Johannes menighets aldershjem. Hun nyter turen i bussen Bergen Røde Kors har sikret seg for å ta noen av byens eldre med på tur i byens julepyntete gater.

Populær

247 eldre fra byens syke- og aldershjem har sikret seg plass på julebussen i år. Ingen andre byer tilbyr en liknende rundtur. Denne gang er det eldre fra Solsletten sykehjem på Laksevåg og Johannes menighets aldershjem som deltar.

Samtidig som de eldre får se julegatene, får de oppleve siste endringer i bybildet fra bussetet. Den nye Festplassen er et naturlig stoppested. Sjåfør Bjarte Hamre oppfordrer de eldre til å ta med seg skøyter om kommer tilbake om et år. En sukker over at Reimers konditori ikke lenger finnes i Telegrafbygningen.

Ser lysene

Selvsagt får de se lysende stjerner i Strandgaten og de nye lysene som omkranser Bryggens tak. De registrerer og at Statsraad Lehmkuhl ligger ved kai og at Bjørnstjerne Bjørnson har hoppet ned fra sin sokkel ved teateret.

— Det var kjekt å se seg om, sier Ingebjørg Normann og synes bussturen var særdeles behagelig.

Turen med julebussen er adventstidens høydepunkt for mange eldre. Å oppleve noe annet enn institusjonens rom og stuer, gir variasjon.

— Vi ser smilene og merker gleden og takknemligheten. Det er lønn god nok for oss, sier Ester Hamre, en av besøksvennene i Røde Kors som er med på turen. 12 besøksvenner deler på adventstidens ti turer. Alltid er det tre eller fire med for å hjelpe de eldre inn og ut av bussen og servere gløgg og pepperkaker. Og julestemning skaper de i massevis.