En time før lageret på Bradbenken åpnet i går morges, sto veteranbåtgutta i kø. Det er nemlig ikke hver dag man kan forsyne seg fra overskuddslageret til selveste Statsraaden — og det helt gratis.

— De er akkurat som unger i godtebutikken, humrer direktør i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, Per Langhelle fornøyd. Han har i grunnen rett.

Avansert resirkulering

Skoleskipet har vært gjennom en storstilt rehabilitering de siste ti årene. Fint lite er kastet, og folk fra veteranbåter, Hardanger Fartøyvernsenter og Bergen Maritime Vernelag var i går invitert for å se om det var noe de trengte. Og det var det.

Gamle årer, metervis med tau, seil, benker, gulv, beslag, lykter, kjøleskap, lister, til og med to toaletter.

— Dette skal bli dørkarmer og front på styrehus til «Stord I», peser Jan Helge Johannesen og legger fra seg teakplanke nummer ørten i haugen.

Plankene har levd et langt liv allerede, som dekk på Statsraaden. Haugen er verdt rundt hundre tusen kroner, estimerer Per Langhelle.

— Er det noen regler her, eller kan folk forsyne seg til de blir flaue?

— Regelen er at utstyret skal brukes til båtene.

Ingenting skal kunne selges videre, forteller Langhelle. Ellers kan de inviterte forsyne seg så mye de orker.

Lokalene bygges om

Gutta boys (ja, for det er bare gutter her) bærer og sleper, leter og finner. Noen har allerede vært på befaring for mange dager siden og blinket seg ut ting og tang.

— Dette blir en tøff presenning.

— Men han var steikandes lang.

— Ja, de skal være det.

To eldre karer kravler opp i haugen av seil og plukker seg ut et fint et. Seilet får snart et nytt hjem hos Bergen Maritime Vernelag.

Det er flere årsaker til at Stiftelsen Statsraad Lehmkuhls venner tømmer lokalene sine på Bradbenken.

— Vi trenger lagerplassen til andre ting, forklarer Langhelle. Lageret skal bygges om innvendig og brukes som verksted og stableplass til cateringvarer. Ombyggingsarbeidet begynner om tre uker.

Statsraad-effektene har nok seilt sin sjø lenge før det.

STORE VERDIER: Her er teak for hundre tusen kroner. Ildsjel Jan Helge Johannesen skal lage dørkarmer og styrehus til veteranbåten «Stord I», og setter pris på å få gratis, historisk materiale. Teaken har vært dekk på Statsraaden siden den var ny.<p/>FOTO: KNUT STRAND