— Hei. Dette er Katie Perry. Jeg kan ikke ta telefonen nå, men det ligger en melding til deg på svareren. Hør på den og få kontakt med andre som har ringt hit.

Dette er beskjeden du får hvis du prøver å ringe University of North Norway. Studiestedet skal ligge i Bergen og tilbyr flere studieretninger.

Men underlig nok er postadressen plassert i Steinkjer. Selv om universitetet skal ligge i Bergen er postadressen i Steinkjer. Telefonnummeret er norsk, men telefonsvareren svært amerikansk.

Hjemmesiden til University of North Norway ligger på en server i Scottsdale i Arizona og er forseggjort.

Ble brukt i søknad

Ida Lønne er avdelingsdirektør i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Hun kjenner til University of North Norway gjennom arbeidet sitt.

— Det er en stund siden vi oppdaget dem. De finnes i flere versjoner. Vi ble kontaktet av myndighetene i et land fordi universitetet ble brukt i en søknad. Vår oppgave er blant annet å hjelpe læresteder til avdekke slike tilfeller, sier Lønne.

Falske universitet og vitnemål finnes i et ekstremt stort omfang i store deler av verden, ifølge avdelingsdirektøren.

— Særlig i de områdene der utdanningssystemet er dårlig utbygd er dette et veldig stort problem. Men USA har også hatt veldig store utfordringer. Det finnes svært mange useriøse aktører på markedet, sier Lønne.

Umulig å hindre

I USA er et av problemet at de enkelte stater selv utformer sitt lovverk, og at en del stater er ikke lovverket utformet slik at det kan brukes til å stoppe eller begrense problemene relatert til useriøse aktører på utdanningsmarkedet.

NOKUT jobbe systematisk for å fange opp juks i søknadsprossesenei forhold til egne søkere. Lønne har løpende kontakt med lærestedene rundt om i landet og bidrar til at de får økt kompetanse på området. Likevel er det umulig å hindre at studenter får opptak på falskt grunnlag.

— De får inntak ved norske universitet også. Internasjonale undersøkelser tyder på at dette er veldig vanlig og vi har nok vært litt naive i forhold til omfanget her til lands. Selv om vi ikke opplever det samme omfanget som USA har det vært saker på høyt nivå her også, sier Lønne.

Internett og ny teknologi har gjort juksingen lettere tilgjengelig enn den var tidligere.

— Gode printere gjør at veldig mange kan skrive ut troverdige dokumenter på egen hånd. Teknologien gjør tilbudet tilgjengelig i alle verdens hjørner, sier Lønne.

Har du latt deg lure av falske nettsider? Syng ut i kommentarfeltet.