De har sett studentene grine, sett dem kollapse og tatt dem i juks.

Klokken er ett og for 130 studenter er eksamen i statistikk akkurat ferdig. De siger ut av turnhallen på Sletten mens de diskuterer oppgavene. Igjen står eksamensvaktene. De stabler eksamenene i bunker og legger dem i konvolutter. En feil og det kan bli dramatisk for studentene.

— Vi har et stort ansvar, sier Arne Ingebrigtsen (75). Han og konen Ann Ingebrigtsen (73) har flere år som eksamensvakter bak seg. På dagens eksamen er Arne hovedvakt, Ann er assistenten.

— Det var Ann som foreslo at vi begge skulle være eksamensvakter. Jeg ville helst bare ha fri nå når jeg var blitt pensjonist. Men så ble det til at jeg er med likevel, sier Arne.

I løpet av de seks årene de har vært eksamensvakt, har de vært med på en del hendelser.

— Det har vært folk som gråter. Jeg har også vært med på at en kollapset. Da må vi trå til, sier Arne.

Juks er mulig

Studentene Matias Gjøstein Sundal og Morten Nordvik Hovland har satt punktum på dagens eksamen i statistikk. De er som regel fornøyd med eksamensvaktene, men har opplevd at noen eksamensvakter forstyrrer

— På en eksamen ringte mobilen til eksamensvakten. Den ringte faktisk to ganger før han gikk ut og tok den, sier Matias. Begge to har opplevd eksamensvakter som prater høyt til hverandre, strikker eller styrer med termoser.

— Kan hende de kjeder seg litt, eksamen tar jo mange timer, og det er jo ikke så mye å gjøre, sier Morten.

Eksamens-vakten selv synes ikke voktingen er kjedelig i det hele tatt. Han forklarer at han må være årvåken og nøye under hele eksamen.

- Tiden går fort når en sitter som vakt. Det er alltid noe å gjøre. Noen må på do, noen trenger ark, noen lurer på noe, og du må alltid følge med, sier han.

Med all den teknologien som finnes i dag, kan nok folk jukse om de virkelig vil. Arne Ingebrigtsen

Når eksamensvaktene tar folk i juks, går det stort sett i jukselapper og folk som sitter lenger enn de har lov. Selv om vaktene er nøye, tror Arne at det er fullt mulig å jukse på eksamen.

-  Med all den teknologien som finnes i dag, kan nok folk jukse om de virkelig vil, sier han.

Som regel går eksamenene strykende bra, men Arne har vært med på en gang alt gikk galt.

- Da vi eksamensvaktene kom klokken åtte, var dørene til lokalet låst. Han som skulle åpne dørene hadde glemt det var eksamen, forteller Arne. Da lokalet til slutt ble låst opp, kom de inn i en tom hall. Eksamensvaktene og elevene måtte sette ut stoler og bord. Ikke nok med det, da oppgavene ble delt ut var det ikke nok til alle.

- Men da fikk de jo sitte lenger, så det gikk jo bra til slutt, sier Arne

Hierarki

Det finnes et eget hierarki innenfor eksamensvaktene. Når du begynner som eksamensvakt er du praktikant i et semester. Det betyr at du går sammen med en annen vakt hele tiden. Etter et semester som praktikant, får du være eksamensvakt. Med erfaring kan du være hovedvakt. Det finne også et eget reglement for eksamensvakter. Ingen lange blikk, god avstand mellom studentene, helt stille i lokalene, og det er eksamensvaktenes ansvar å se til at fagkoder og studentnummer er på plass.

Mange Arne kjenner jobber som en eksamensvakt. Han mener det er en god måte for pensjonister å komme seg ut av huset og møte andre folk.

— Du mister en del sosial kontakt når du går ut av arbeidslivet. Å jobbe som eksamensvakt er en fin måte å møte folk på. Mange av vaktene kommer ekstra tidlig om morgenen for å få prate sammen, sier han.

Som eksamensvakt er det mest arbeid i mai og juni, og i november og desember. De andre månedene er det et par eksamener i uken. Lønnen er på rundt 160 kroner timen. Men det er ikke pengene som får Arne og Ann til å stille opp.

— Det er det sosiale som er drivkraften. Og så er det en veldig grei jobb. Hvis du ikke kan en dag, er det bare å si ifra, så slipper du å komme.