— Et latterlig tilbud. En uke ekstra der vi kunne fått avlastning og hatt barna på SFO ville betydd enormt mye for oss. Et kvarter daglig betyr ingenting, sier Anne Grethe Øverås og Lasse Haugland.

De to er innom Tveiterås skole på Paradis for å besøke barna Kari (9) og Eirik (8). Skolen er den eneste i Bergen som kun har psykisk utviklingshemmede elever. Kari er autist, og stortrives på skolen. Moren er sjeleglad for all avlastning familien kan få.

- Ferie en belastning

— Vi gruer oss til ferier og fridager. Å ha et dagtilbud til Kari er helt avgjørende. Uten det har jeg ikke mulighet til å delta i arbeidslivet. Hun klarer seg ikke selv, sier Øverås.

21. november i fjor vedtok bystyret de nye vedtektene for SFO i Bergen. Der heter det at SFO er åpen 11 måneder i året med unntak av fem planleggingsdager. Kun i juli skal det være stengt. Vedtaket betyr fire til seks flere åpne dager i året, og skapte jubel blant foreldrene på Tveiterås skole.

— Vi oppfattet det som om vi skulle få en uke mer SFO om sommeren. Det ville gitt oss mulighet til å ta oss mer av resten av familien den uken, sier Lasse Haugland.

Skuffelsen var stor når det viste seg at alt skolen kunne tilby var en ekstra dag og litt utvidet åpningstid ellers. Mens SFO begynner klokken 07.30 i dag, vil den åpne 07.15 fra 1. august. De ekstra dagene blir altså spredd tynt utover året.

Fikk krav uten penger

Problemet var at det ikke fulgte noen ekstra penger med vedtaket. Utvidet åpningstid er tenkt gjennomført ved at SFO-ene reduserer bemanningen i periodene det er få barn som benytter tilbudet. Det er ikke mulig på Tveiterås.

— Her er det full oppslutning hele tiden. Hadde det vært åpent julaften, ville alle barna vært her, sier Haugland.

Siden barna er psykisk utviklingshemmede, trenger SFO-en stor og stabil bemanning.

— Som grunnregel har vi en voksen per barn. Det er vi helt nødt til for å gi et pedagogisk tilbud og hindre dem fra å skade seg selv eller andre, sier SFO-leder Gunstein Pytte.

Han sier det er et spørsmål om penger og bemanning.

— Hvis vi skal få avviklet ferier og samtidig ha forsvarlig bemanning, trenger vi vikarer. Det koster penger, sier han.

Rektor Tove Kayser skyter inn:

— Ikke kan vi hente inn hvem som helst som vikar, heller. Vi trenger ansatte som har erfaring med denne typen elever og bør ha minst mulig utskiftning av arbeidskraften.

- Mer enn en SFO

Både foreldre og lærere undrer seg over at byrådet og bystyret vedtok utvidet åpningstid uten å innse at det betyr økte kostnader for enkelte skoler.

— Jeg tror ikke de skjønner hva er spesialskole er for noe. På en vanlig SFO er det sikkert mulig å redusere bemanningen i perioder. Men det går ikke her. For oss er SFO mye mer enn et fritidstilbud. Det er en avlastning som er helt nødvendig for at vi ikke skal bli fullstendig utslitt, sier Lasse Haugland.

Han tror politikerne hadde hatt godt av å besøke skolen en dag for å se hvor arbeidskrevende det er. Oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit var invitert til skolen tidligere i vår, men takket nei fordi det kolliderte med andre ærend.

ARNE NILSEN