Etter en thrilleravstemning der bare én stemme avgjorde, slapp aksjonskomiteen og naboer på Litlabø jubelen løs i kommunestyresalen i går kveld.

— Vi er utrolig lettet. Dette må ha vært den mest veldrevne aksjonskomiteen jeg har vært i noen gang, sier Sigmund Grønsdal fra Aksjonskomiteen mot salg av Litlabø kurs- og treningssenter.

Over 2000 underskrifter, utallige leserbrev og aktiv lobbyvirksomhet ligger bak det de ser på som en seier for bygdens rekreasjonsområde.

Et marginalt flertall på 18 representanter fra Venstre, Senterpartiet, Demokratane og deler av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sørget for at festekontrakten ikke ble overført til Karmsund ABR-senter.

— Det var knalldumt, men hva kan vi gjøre, spør Halvor Hansen, daglig leder i den kristne stiftelsen som har kjøpt eiendommen ved Storavatnet for 1,9 millioner kroner.

Han vil nå innkalle til et hastestyremøte for å se på nye muligheter. Andre lokaliteter på Stord eller leie av lokalene på Litlabø, kan bli aktuelt.

Stord-rådmann Martin Dahle frykter kommunen nå har begått et lovbrudd ved å nekte å overføre festekontrakten.

Ifølge kommunens advokat kan Stord pådra seg erstatningsansvar overfor stiftelsen Litlabø kurs- og treningssenter som i dag disponerer eiendommen.

Flertallet av politikerne valgte imidlertid å legge jussen til side og behandle dette som en politisk sak.

— Får vi en sak mot oss, får vi ta det som det kommer, sa Venstres Kåre Løkhammer. Han var tydelig imot å etablere flere rusinstitusjoner på Litlabø som allerede huser et lavterskel botilbud for rusmisbrukere og flere kommunale boliger.

— Å bygge opp en getto for denne gruppen kan i seg selv være selvdestruerende. I denne saken må ikke kommunen la seg presse av verken stiftelsen som selger eller Karmsund ABR-senter, sa Nils Tore Økland fra Ap.

SVs Nils Magne Blålid og Høyres Bjarne Dramdal var tydelig bekymret over hvilket signal Stord samfunnet med dette vedtaket sender til de aller svakeste i samfunnet.

— Ikke alle rusmisbrukere er kriminelle. Her snakker vi om (red.anm. et senter) for gravide kvinner og unge mødre. Vi må se på dem som medmennesker, appellerte Blålid.