• Endelig er vi fullverdig innen røntgenteknikken, smiler direktør Eivind Hansen ved Haraldsplass Diakonale Sykehus. Med den nye maskinen kan sykehuset gi langt mer presise diagnoser.

CAMILLA SCHARFFSCHER ENGESET

Stemning var løftet på Haraldsplass i går formiddag. Etter årelang venting og forhandlinger er deres første magnetisk resonans-maskin såkalt MR, på plass og klar til bruk. Statssekretær i Helsedepartementet, Kristin Ravnanger, foretok den offisielle åpningen.

Slipper smertefulle inngrep

Det er kun tre andre MR'er i Hordaland. Derfor er den nye maskinen som så vidt er tatt i bruk, spesielt kjærkommen. — MR'en gjør det mulig å drive diagnostikk langt bedre enn med andre metoder, meddeler overlege i radiologi, Jonn Terje Geitung. MR er en forholdsvis ny undersøkelse der man bruker magnetfelt, radiobølger og datastyrt analyse for å fremstille bilder av kroppens indre, og gjør det lettere å gi presise diagnoser. Undersøkelsen tar fra en halvtime til en time og er verken farlig eller ubehagelig. Nå vil pasienter på Haraldsplass slippe smertefulle inngrep slik som galleveisundersøkelse eller artroskopi ved sjekk av meniskskade. Det er Rebekka Ege Hegermanns legat som har betalt store deler av den nye MR'en. 16 av de nødvendige 20 millionene kom fra legatet, fire millioner fra Helse Vest. Uten legatet ville Haraldsplass ha måttet ventet enda en del år på sin MR.

SMERTEFRI DIAGNOSE: Radiograf Sverre Østerhus demonstrerer den nye MR-maskinen på Haraldsplass. Nå vil pasienter slippe smertefulle inngrep slik som galleveisundersøkelse eller artroskopi ved sjekk av meniskskade.
FOTO: ANNIKEN MJAALAND