— Vi er veldig glade. For ett år siden lovet politiet kollektivnæringen i Bergen å bekjempe pirattaxitrafikken. Dette viser at de holder løftet, sier daglig leder Jan Tennfjord i Norgestaxi Bergen.

Det var Bergen kommune ved byråd Nils Arild Johnsen som i fjor før julebordsesongen tok initiativet til møtet med politiet, kollektivtrafikkselskapene og kemneren. Formålet var å knekke pirattaxivirksomheten.

Tennfjord sier de ulovlige taxisjåførene tar bort viktig næringsgrunnlag for en konkurranseutsatt taxinæring.

— Vi antar at det finnes mellom 70 og 100 pirattaxier i Bergen. La oss si at 100 pirattaxier kjører inn et par tusen kroner hver i helgen. Så kan du gange med 50 helger. Det blir ti millioner kroner i løpet av et år det, regner Tennfjord, som selv administrerer 125 taxier i Norgestaxi Bergen.

— Så lenge markedet øker i omfang, viser det klart at der er penger i dette, sier han.

Faste piratholdeplasser

Ifølge operasjonsleder Kjell Tore Aarnæs ved Hordaland politidistrikt, startet aksjonen klokken 01.30 natt til søndag, og varte til 06.30.

— Totalt er 10 bilførere anmeldt mistenkt for piratvirksomhet etter samferdselsloven. 10 biler er avskiltet og sjåførene er bøtelagt med mellom 8.000 og 12.000 kroner, sier Aarnæs.

Han karakteriserer noen av de anmeldte som «gjengangere».

Flere polititjenestemenn jobbet overtid i regi av Bergen sentrum politistasjon for å gjennomføre aksjonen natt til i går.

Jan Tennfjord i Norgestaxi forteller at taxinæringen har en følelse av at det begynner å oppstå faste holdeplasser for pirattaxiene. Vestre Torggate, Neumanns gate, Engen-området og Bryggen-området er steder piratene plukker opp kunder.

Vil gi piratsjåførene jobb

Tennfjord har ikke sans for argumentet med at pirattaxiene tar av for toppene etter at utestedene stenger.

— Jeg har selv stått tre kvarter i taxikø i regn og kulde natt til søndag, og kan forstå at noen lokkes til piratene. Men på sikt tjener ingen på det. Vi må heller sørge for at kollektivnæringen gir et tilbud som fører alle trygt hjem. Vi i næringen må bli flinkere til å dimensjonere toppene. Vi må sørge for at alle biler er ute i de mest hektiske periodene, mener Jan Tennfjord.

Politiet opplyser at åtte av de ti bøtelagte har innvandrerbakgrunn. Men Tennfjord vil heller ikke være med på argumentasjonen om at de som driver pirattaxivirksomhet gjør det fordi nøden driver dem.

— Pengene som tjenes i pirattaxibransjen, blir ikke beskattet. Og politiet mistenker også at de blir brukt i kriminell virksomhet. Hvis det er nøden som driver dem, anmoder jeg dem om å ta kjøreseddelen for drosje og drive med legale taxitjenester. Det er alltid behov for sjåfører, mener den daglige lederen i Norgestaxis bergensavdeling.