På Respons siste måling for BT og Aftenposten gjør Senterpartiet et solid byks og vokser med et prosentpoeng fra forrige måling. 5,9 prosent er partiets beste i valgkampen.

— Det er alltid kjekt med gode målinger. Dette er et godt utgangspunkt for det videre arbeidet, sier Navarsete.

Har slitt

Utsagnet forteller også om en partileder som har slitt med oppslutningen de siste årene og ofte sett målinger på firetallet. 5,9 prosent vil nemlig gå inn som et av partiets svakeste hvis det blir valgresultatet på mandag.

Kun en gang har de gjort det dårligere etter andre verdenskrig. I 2001 fikk partiet 5,6 prosents oppslutning. Ellers har de lagt jevnt rundt 6,5 prosent med enkelte unntak i årene før og etter folkeavstemningene om EU og EF.

Skjermbilde 2013-09-08 kl 11 47 56.png

— 5,9 er et godt utgangspunkt. Ja, bedre enn for fire år siden. Jeg håper vi kan mobilisere ytterligere, sier Navarsete vel vitende om at Senterpartiet som regel gjør det bedre på valgdagen enn på meningsmålingene.- Vil 5,9 prosent være et bra valgresultat for dere?

— Vi har som mål å gjøre det like bra som sist. Men det er velgerne som bestemmer, sier Navarsete.

Respon siste måling før valgdagen er ekstra interessant fordi her er langt flere spurt enn tidligere, noe som gjør den mer troverdig enn andre målinger.

I gårsdagens avsluttende partilederdebatt på TV 2 fikk sogningen det nok en gang vanskelig. På VGs terningkast ble hun belønnet med en treer, som var dårligst av alle. Navarsete vedgår at hun synes det er vanskelig med studiodebatter.

— Det er heldigvis velgerne som bestemmer og ikke kommentatorene, men jeg jobber hele tiden med å bli bedre. Men jeg har også en vanskelig jobb. Jeg får som regel ordet sist og da er de fleste poengene tatt.

Rotet seg vekk

Siv Jensen ble av samme avis kåret til debattens vinner. Etterpå vedgikk hun at hun var sliten.

— Ja, jeg er det.

Midtveis i debatten slo hun til med følgende uttalelse da temaet var skole:

— Det mange elever melder om er at dårlig inneklima er et problem. Derfor må vi også diskutere en annen viktig ting, nemlig fysisk aktivtet. Derfor har vi sagt at noe av det viktigste vi må gjøre hvis vi skal introdusere noe nytt i skolehverdagen, det er å sørge for at elevene får en time gym hver dag, sa Jensen uten at noen andre fikk med seg den logiske bristen.

På Respons siste måling får Frp 14,1 prosent oppslutning - noe som gir en tilbakegang på 8,8 prosentpoeng fra forrige valg. Selv ville ikke Jensen svare ja eller nei på om dette vil være et godt valgresultat.

— Det er veldig mange målinger nå. Mandag avgjøres det.

— Gir 14,1 prosent et sterkt nok votum for Frp til å gå inn i regjeringsforhandlinger?

— Det vil jeg fortelle når vi vet valgresultatet.

— Har bråket rundt Carl I. Hagen gjort deg ekstra sliten?

— Nei.

Skuffelse i KrF

Flere enn Jensen var nok i går glad for at måling ikke er valgresultat. For KrF vil 5,3 prosents oppslutning være det dårligste resultatet etter andre verdenskrig. Bunnrekorden kom for fire år siden, 5,5 prosent.

— Dette betyr at vi fortsatt har gode muligheter til å gjøre et bedre valg enn sist, men vi har lagt høyere på andre målinger, trøster Hareide seg med. Han vedgår likevel:

— 5,3 vil være skuffende.

Hareide uttalte i lørdagens partilederdebatt at for han er det viktig å trekke politikken nærmere inn mot sentrum. På Respons siste måling får han muligheten til å oppfylle drømmen. Høyre, Senterpartiet, KrF og Venstre har nemlig reint flertall hvis de også tar med seg Miljøpartiet De Grønnes tre mandager.

Beste siden 1969

Hareide avviser en slik konstellasjon.

— Vi ønsker å få til et skifte. Vi vil sette oss samen med Høyre, Venstre og Frp og bidra til en ny regjering.

Samme budskapet gjentas av Venstre-leder Trine Skei Grande.

— Nå har De Grønne stått litt på siden, og Senterpartiet er på den andre siden. Vi står på det vi lover. Vi skal få til en borgerlig regjering hvis det blir borgerlig flertall.

Venstre-lederen strålte som en sol da hun ankom TV-studioet i går. En av grunnene til det var BTs siste måling på 6,7 prosent. Blir det valgresultatet, gjør Venstre sitt sterkeste storingsvalg siden 1969.

— Det var det året jeg ble født det, smiler Skei Grande.