— Flytt deg! Jeg ser ikke.

Sjelden har det vært slik trengsel rundt bordet i barnehagen som når pedagogisk leder Birthe Staaløy Blænes kommer med kniv og et fat sild. Barna kan ikke komme nær nok og bøyer seg frem for å se. Med en eneste gang avlives myten om at moderne barn blir snille når de får sild. De blir helt ville.

— Stakkars fisken! utbryter en.

— Så ekkelt, sukker en annen.

— Kan jeg få hjertet? spør en tredje.

De modigste våger å ta på silden. Noen utstøter et «Æsj!», mens andre lar nysgjerrigheten ta overhånd og griper muligheten. Snart vandrer noen av fiskene fra hånd til hånd. Aldri har vi sett en førskolelærer med så mye fiskeblod på hendene.

Gir opplevelser

— Jeg er glad vi kan få gjøre dette sammen med barna. Vi gir dem opplevelser de lever lenge på, sier Birthe S. Blænes.

Hverdagslig omsorg kaller hun det. Dessuten er trygghet viktig for henne. Barna skal kjenne seg så trygge at de våger å gi seg i kast med nye utfordringer.

Ladegården barnehage i Hans Hauges gate holder til i et av Norges eldste bygg reist til barnehagedrift hvor det fortsatt drives barnehage. Barneasylet het det i 1886, og i mange år ble det betegnet som grautasylet. I dag drives barnehagen av Stiftelsen Husmødrenes barnehager.

Styrer Elin Vik synes barnehagen ligger utrolig flott til mellom Reipslagergaten og Nye Sandviksvei. Et gatetun ligger like utenfor porten og en park hundre meter unna. Bare noen minutter tar det å gå opp til Fjellveien eller ned til Kystkultursenteret ved sjøen. Sverresborg og alle kulturtilbudene i sentrum finnes også i gåavstand.

— Ver no velkomne med æra, synger barna. Under ledelse av Sissel Saue synger de av full hals og trener på jubileumsåpningen. I morgen stiller de i gamle klær og vil virkelig vise seg frem.

Et lite slott

Den 120 år gamle bygningen ser ut som et lite slott. Her er mange rom fra kjeller til loft og mus i loftstrappen. De 52 barna i tre avdelinger har mange muligheter både ute og inne. Hver dag går noen på tur og lekeplassen utenfor gir også flere muligheter.

— Vi finner noen spader, tar litt sand og lager middag. Så spiser vi og rydder alltid etter oss, forsikrer Johanne Sjursen Aga, som synes det er kjempegøy i barnehagen. Hun forteller at de ofte leker tikken og dyrebutikk også.

Barnehagen er viktig for mange barn. Elin Vik peker på at de får opplevelser, lærer noe, treffer venner og kan leke med andre over tid. I tillegg blir barna kjent med andre voksne og unge familier knytter bånd som kan bety noe for resten av livet.

HELGE SUNDE
KOR: Flere dager har barna trenet på det de skal synge under jubileet. Foran fra venstre William Tvedt Ytrøy, Milla Ytre-Arna Modahl, Mariann Larsen, August Berntsen Søreide og Ivar Bergsaker Lindberg. Bak fra venstre ser vi Mats Ellingsen, Mohammed Ega og Sonja Kornli.
HELGE SUNDE