2002 blir et jubileumsår på mange fronter. Hør bare: Dragebåtfestivalen går inn i sitt tiende år, Festspillene har vi hatt glede av i hele 50 år, Nattjazz i 30 år, Ole Blues i 10, og Barnas Hus fyller 10 i år. Ikke verst. Alt blir behørig markert, kjenner vi den bergenske ånd riktig.

Smaken av det gode liv

Men vi har mer enn store jubileer i vente.

Puh. Hvor skal vi begynne? Kanskje med vinterleik på Fløyen i februar med lavvo, pølsebål og akebrett?

Eller forresten. Torgdager, tivoli, homodager, båtmesse, «Kiss me, Kate», tangofestival, landsskytterstevne, spillfestival, Brann-kamper, «Ride this Train», kirkespill, 7-fjellstur og sjømatfestival.

Dette lukter liv og røre. Lukk øynene og se det for deg. Spe på med litt sol og skyfri himmel. Ahhh. Ikke veldig lenge til.

Samba og mannskor

Heftige rytmer og knalske farger vil prege bybildet i februar. Da blir det karneval for store og små, med sambamusikk og olé-olé. Bergen Internasjonale Kultursenter er med, alle er med.

Dans og glede blir det også i mars, når kropp og helse står i fokus. Oppfordringen er grei: Ut i solen, spis sunn mat, ordne litt i hagen, ta en tur på Torget, fiff deg opp litt.

— Det skal nok livne i lundar, lover daglig leder for Bergen Sentrum AS, Juliet Balgobin.

SommerBergen skal selvfølgelig gå sin gang, med spillfestival og fristende aktiviteter. Til høsten blir det barnedager.

Innimellom vil vi få med oss moter og gleder og blues og sus og dus og Raptus. Bugnende revyscener, vårmønstring, interiørdager og MC-treff.

I mai blir det en gedigen mannskorfestival i byen. Den måtte bare få navnet «Heftig & Begeistret».

Tur i skog og mark

For den friluftsglade er det fjellets år. Bergen Turlag inviterer til en rekke utflukter til fots og på ski. Byfjellsdager og andre dager. Pensjonistturene går sin gang, og i sommer får ungdom mulighet til å klatre med tau på Rundemanen og overnatte under åpen himmel. Pluss nattevandring over Vidden. I oktober blir det Halloween-feiring i Kanadaskogen.

Barn og kunst

«En gang, et sted» er tittelen på årets fortellerfestival ved Barnas Hus. Bystyret har bevilget ekstra midler til 10-årsfeiringen, og i tillegg til åpent hus hver lørdag er det mange fristende tilbud.

— Det blir lite hvitvin, kanapeer og svulstige taler, lover daglig leder Turid Fadnes. Barn og kunst skal stå i sentrum - hele året.

Godt året er langt. Det blir mye å ta seg til.

...og det beste av alt: Brann kommer til å vinne hver eneste kamp på Staddaen i år. Bare vent og se.

BEGIVENHETER I KØ: Dragebåtfestivalen er et av mange arrangementer i Bergen som jubile-rer i år. 31. mai plasker det løs for tiende gang. Ellers kan vi nevne Festspillene 50 år, Ole Blues 10, Nattjazz 30 …Gled eder.
FOTO: ODDLEIV APNESETH