TORSTEIN STANGENES

GUNNAR WIEDERSTRØM

Hestestallen fra 1888 som i dag brukes som hovedbrannstasjon er avleggs. Det har den vært lenge. Allerede i 1916 foreslo brannsjef Rolland at byen måtte få ny brannstasjon, og hadde det ikke vært for dårlig økonomi i mellomkrigsårene, ville det blitt bygget brannstasjon der Grieghallen ligger i dag.

Siden har det vært en rekke forslag til nye hovedbrannstasjoner, men forslagene har falt enten på grunn av problemer med lokaliseringen eller finansieringen.

— Det er vanskelig å drive brannstasjon her. Vi får ikke inn nye brannbiler, de må spesialtilpasses en gammel hestestall, sier brannsjef Helge Eidsnes og fortsetter:

— Vi får ikke samlet utstyret og vi kan ikke drive øvelser. Bergen har i dag landets dårligste brannstasjon og vi klarer ikke tilfredsstille arbeidsmiljøloven.

- En mare i tiår

Bergens Tidende snakker med Eidsnes på hans flotte, men litt museumsaktige kontor. Veggene oser av historie.

— Blir det ikke litt vemodig å flytte herfra?

— Det blir det. Til tross for kummerlige forhold har vi følelser for stasjonen. Det er mye sjarm og sjel i stasjonen her, sier han, men er likevel glad for at bystyret endelig har stemt for en ny hovedbrannstasjon på Nygårdstangen.

— Hele brannkorpset gleder seg stort. Dette er en merkedag for oss. Saken har ridd oss som en mare i mange tiår, det er nesten så vi må klype oss selv i armen, sier Eidsnes.

Fylkesmannen avgjør

— Vil dette bedre brannsikkerheten?

— Vi vil nok ikke slukke brannene hurtigere, men på en nytt hovedbrannstasjon kan vi få samlet alt på ett sted, vi kan gjennomføre øvelser, og det vil gjøre oss i stand til å møte fremtiden på en helt annen måte enn i hestestallen fra 1888, sier brannsjefen.

Den eneste som nå kan stoppe ny hovedbrannstasjon er fylkesmannen. Han kan nekte kommunen å ta opp nødvendig lån. Byrådsleder Monica Mæland (H) sa på bystyremøtet i går at fylkesmannen har gitt signaler om at han vil godkjenne dette, men at dette ikke er formelt i orden ennå.

— Jeg konstaterer at byrådslederen uttaler seg forsiktig, men vi stoler på fylkesmannen, sa ordfører Herman Friele (H) før han gratulerte brannmennene på galleriet med dagen.

Ferdig i 2006

Byggestart på den nye stasjonen skal være våren 2005 og stasjonen skal stå ferdig våren 2006, 90 år etter at kampen for ny hovedbrannstasjon startet. Prisen er kalkulert å bli 231 millioner kroner.

Det blir ikke noe av kontordelen som skulle være en del av bygningen.

Dagens hovedbrannstasjon ligger an til å bli en ny rettsbygning for Gulating lagmannsrett. Men Gulating ønsker en ny rettsbygning allerede i 2005, og dermed er det ikke avgjort hva dagens brannstasjon vil bli brukt til.

<P/>BLE GRATULERT: Helsebyråd Trude Drevland var blant dem som gratulerte brannsjef Helge Eidsnes.
TOR HØVIK