– Velkommen til Norges hovedstad, ønsket ordfører Herman Friele, og forklarte at 70 prosent av Norges verdiskapning skjer på Vestlandet.

Han benyttet også sjansen til å be Bill Clinton om hjelp. I en rangering i National Geographic, ble nemlig Bergen kåret til verdens nest vakreste by etter New York.

– Nå som du er på besøk hos oss, hadde vi håpet du kunne hjelpe oss litt og gjøre om på den plasseringen, sa Friele i all beskjedenhet.

Mer om Clinton-besøket: Karsten fikk møte Bill | Begeistret publikum | Kritisk til BTs dekning | Se billedserie | Se video

Som enhver ydmyk taler, benyttet da også Clinton sjansen til å snakke pent om Bergen.

– Jeg var i Norge for første gang i 1969, men jeg har aldri vært i Bergen før. Det er en av de vakreste steder jeg har sett i mitt liv. Jeg har sett militærparaden, gått i gamlebyen og spilt golf. Tapt i golf. Men om du skal bli ydmyket, burde det i hvert fall være i vakre omgivelser, åpnet Clinton.

Så gikk han over på kveldens budskap.

– Den levestandarden vi har nå er ikke bærekraftig. Vi kan ikke fortsette å ha en slik levestandard og forvente at våre barnebarn skal oppleve det samme som vi kan oppleve her i kveld, sa Clinton.

Han mener at en av de store utfordringene i verden er å få mennesker til å føle at de hører til.

Partnerskap

– Det var det som skjedde da britiske statsborgere sprengte seg selv i London. De følte ikke at de hørte til, sa Clinton.

Løsningen på dette er i følge Clinton å bygge flere partnerskap og færre fiender, samt å løse de enorme humanitære problemene i verden.

– Vi vet hvordan vi kan bekjempe fattigdom og analfabetisme, og vi vet hvordan vi kan gjøre det mest mulig effektivt, sa Clinton og nevnte Nobelpris-vinner Mohammed Yunus og hans Grameen-bank.

— Vi har mer felles enn det som skiller oss

– Men vi må gjøre dette sammen, og det største hinderet er det enkleste: tilhørighet. Vi må tro at det vi har felles er mer enn det som skiller oss, sa Clinton, og understreket at det var det viktigste budskapet hans.

Etter å ha snakket i rundt tre kvarter, stilte konferansier Christine Korme spørsmål til Clinton. Da kom selvsagt spørsmålene rundt Hillary Clintons valgkamp.

Håper på Hillary

– Om jeg skal gjette tror jeg hun vinner. Jeg vet at jeg synes hun vil bli den beste presidenten, så det er noe jeg ønsker for landet mitt om Hillary blir valgt, sier Clinton.

Korme lurte på hva Clintons oppgaver som presidentens ektefelle ville bli, og hva tittelen hans eventuelt bli.

– Åh, de kommer nok til å finne nok navn på meg, sa Clinton lattermildt.

– Jeg gjør det jeg blir bedt om, dersom hun blir president. Det tror jeg alle amerikanere gjør når presidenten deres ber dem om noe, men jeg håper jeg får fortsette med stiftelsen min, sa Clinton.

Reist fra Bergen

Etter at Clinton hadde snakket ferdig, takket for jubelen og applausen i Grieghallen, dro han rett til Flesland klokken 21.45. Etter det bt.no kjenner til forlot han Bergen kort tid etter.

Bill Clinton skrøt av Bergen da han gikk på talerstolen i Grieghallen i kveld.
Silje Katrine Robinson