RUNE CHRISTOPHERSEN

Nå er det duket for et rettslig oppgjør mellom Botnen og hans tidligere arbeidsgiver. I januar skal partene møtes i arbeidsrettssak i Bergen tingrett.

— Det er påfallende at en mediebedrift, som burde være forkjemper nummer én for ytringsfrihet, sier opp min klient fordi han har benyttet seg av denne retten, sier Botnens advokat, Marius Reikerås.

Dekket Brann-kamper

Botnen har vært ansatt i P4 i Bergen siden 1997, og har blant annet dekket Branns hjemmekamper på søndager. Konflikten med ledelsen bunner i uenighet om overtidsbetaling for søndagsarbeidet.

— P4 mente at han skulle avspasere, mens Botnen ville ha overtidsbetaling. Norsk Journalistlag koblet inn Arbeidstilsynet, som anbefalte P4 å rette seg etter reglene for overtidsbetaling. Det gjorde de, sier Reikerås.

Sur stemning

Konflikten skal imidlertid ha ført til en kraftig forsuring av forholdet mellom journalisten og ledelsen.

— P4 valgte å erstatte Botnen med tre frilansere. Han tok kontakt med to av dem som var organisert i Norsk Journalistlag, og informerte om at det hadde pågått en konflikt mellom NJ og P4. Dette gjorde han ut fra en kollegial holdning som fagorganisert.

— Prøvde han å overtale dem til ikke å jobbe for P4?

— Overhodet ikke. Fra hans side var dette nøktern informasjon om et avsluttet forhold.

Fikk sparken

P4-ledelsen så imidlertid ikke med blide øyne på journalistens henvendelser. De mener han opptrådte illojalt og fremstilte det som at det fremdeles pågikk en konflikt. Dermed fikk han sparken i april i år.

— Han må vel være den første journalisten i Norge som har blitt avskjediget for å bruke ytringsfriheten sin, mener Reikerås.

Han får støtte fra NJ-leder Ann-Magrit Austenå.

— Botnen har fått en klart urimelig behandling fra P4, og vi mener han har et godt grunnlag for å kjøre en sak. Jeg synes også det er underlig at en mediebedrift underkjenner de ansattes ytringsfrihet på denne måten.

- Saklig grunn

P4-advokat Knut Marius Sture er sparsom med kommentarer.

— P4 mente og mener fortsatt at det var saklig grunn til å gi Botnen avskjed. Ut over det ønsker jeg ikke å si noe i forkant av rettssaken.

P4-redaktør Kalle Lisberg svarte ikke på BTs henvendelser i går.