Les e-posten nederst i saken

Eggprodusent og fylkesleder i Senterpartiet, Jostein Ljones (46), var onsdag kveld på kontoret til Kvam og Samnanger lensmannsdistrikt å anmelde ID-tyveri.

— Jeg satt hjemme med PC-en før jeg reiste på møter i Bergen. Jeg hadde fått en e-post der jeg ikke kjente avsender. Det var en vanlig e-post med et vanlig navn. Jeg prøvde å slette den, sier Ljones.

Senere på dagen forsto han at noe var galt.

— Det begynte å komme meldinger fra venner og bekjente. Det har vært heftig trafikk, sier Ljones.

Hundrevis av kontakter - politikere, journalister, familie, venner og bekjente - har lest på dårlig norsk at Ljones var blitt frastjålet en veske med telefon, penger og pass under en reise til York. De ble bønnfalt om å sende 1500 «pounds» via Western Union.

Spredte seg til Nord-Norge

Ljones har ikke fått tilbakemelding om at noen er blitt lurt til å sende penger. De fleste fattet raskt mistanke. Det gjorde også Sp-kollegaen Tore-Jan Gjerpe, men han begikk en kardinalfeil:

— Det kom en melding fra Jostein. Slike mailer kommer vanligvis fra ukjente. Hva i all verden, tenkte jeg først. Er det en advarsel? Den store tabben jeg gjorde, var å sende tilbake til ham og spurte hva det var, sier fylkeslederen i Finnmark.

Dermed spredte viruset seg også i Nord-Norge i rakettfart.

Sporet til Nigeria

— Vi er blitt ringt ned. Hele dagen har gått til dette. Det er veldig mange som har hatt det moro. Jeg fått vanvittig mange morsomme meldinger. Men det er også skremmende, sier han.

Begge opplevde at kontaktlisten på gmail forsvant, men ingen av dem har merket uvanlig aktivitet på andre kontoer eller på mobil.

E-posten inneholdt et mobilnummer til Jostein Ljones og hans angivelige e-postadresse. Begge deler var skrevet feil. Nummeret tilhører en kvinne i Langesund. Hun har ingenting med svindelen å gjøre. Gjerpes familie har sporet IP-adressen til svindlerne til Nigeria.

— Jeg bryr meg ikke om dette. Det har vært noen telefoner, men det er noen timer siden den siste, sa hun til BT ved 20-tiden.

Ubehagelig

Opphavet til problemene, Jostein Ljones, sier det har vært ubehagelig og mye styr.

— Du føler at dette er tett innpå når alle du har kontakt med deg, får noe sånt. Mange skjønner at det ikke er min skyld, men jeg frykter at de kan ha fått tatt i mer, sier han.

Han tror ikke hackingen har sammenheng med hans politiske verv, men mener at det gjør konsekvensene større.

— Jeg er gjerne mer eksponert enn andre fordi jeg har så mange kontakter. Det er også lettere å komme inn på en sånn konto, sier Ljones.

Kjent triks

Metoden er vekjent. Omkring halvparten av identitetstyveriene som skjer på internett har sitt opphav i e-postkontoer som blir hacket.

Kontoen blir gjerne, som i dette tilfellet, brukt til svindel av offerets venner.

— Jeg kjenner til at folk har installere skadelig programvare og tatt over e-postkontoer bare ved at mottakeren åpner e-posten, sier seniorrådgiver i Norges senter for informasjonssikring, Christian Meyer til Nordlys.no.

Meyer peker på forhåndsvisning av e-post og lesebekreftelse som andre potensielle inngang til kontoene. Se også gode råd i faktaboksen oppe til høyre.

Slik så e-posten ut:

Fra: Jostein Ljones

Dato: 22. januar 2014 09:07:09 CET

Til: undisclosed-recipients:;

Emne: Veldig haster

Svar til:

Beklager for ulemper, jeg er i York, United Kingdom. Jeg er her i en uke og jeg hadde bare vesken min stjålet på buss-stasjonen. Den inneholder alle mine vitale elementer, telefon, penger og pass. Jeg har vært prøver å sortere ut ting,jeg kontaktet min bank for et nytt kredittkort som uten det er jeg dessverre ikke i stand til å få tilgang til midler. Men det vil gå fem dager før jeg kan få tilgang til midlene på kontoen min fra Storbritannia. Jeg trenger derfor å låne meg 1500 pounds å sortere meg ut av denne knipen, og summen vil være betales tilbake så snart jeg kommer tilbake fra Storbritannia.

Western Union er den raskeste måten å få penger.

Hilsen

Jostein Ljones

Tangavegen 21

5620 Tørvikbygd

Leiar Hordaland Senterparti

Epost: jostenljones@gmail.com (feil adresse, red. anm).

Tlf: 905 xxx (også telefonnummeret er feilskrevet)

Tips om liknende saker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

SVINDELMAIL: Denne e-posten skapte trøbbel for politikeren. Les hele teksten nederst i artikkelen.