En kald ettermiddag i februar 1909 kunne innbyggerne i Cape Breton i Canada se et fly lette fra bakken. Det var første gang i landets historie en flytur ble gjennomført. Les mer om dette her .

Hundre år senere bestemte tyskfødte Gerd Wengler (48) og hans canadiske kone Dorothy (52) seg for å feire begivenheten. I sitt private propellfly fløy de fra hjemstedet Toronto til CFB (Canadian Forces Base) nord i Canada. Men ferden skulle ikke stoppe der. For to uker siden satte de kursen østover på den nordlige halvkule. I propellflyet.

— Totalt vil vi bruke seksti timer i luften, og fly 15000 kilometer. Jeg tror ikke det er så mange som har gjort dette før oss, sier Gerd.

— Elsker frihetsfølelsen

Reiseruten er imponerende. Første etappe gikk fra Canada, nesten helt til Nordpolen, over Grønland og videre til Svalbard, hvor de landet i Longyearbyen.

— Det var helt fantastisk å se fjellene på Grønland, og isen under oss. Absolutely beautiful, utbryter Gerd.

- Det høres litt skummelt ut å fly så langt i et lite propellfly?

— Jeg elsker frihetsfølelsen det gir å reise på denne måten. Vi opplevde riktignok litt dårlig vær på veien, men vi har ikke hatt noen problemer. Alt har gått som vi ville.

Og din kone er like rolig som deg?

— Tja, he he, hun synes kanskje den seks timer lange turen fra Canada til Longyearbyen var litt skremmende. Men hun elsker dette hun også, forsikrer Gerd.

Erfaren pilot

Gerd har over 20 års erfaring bak spakene. Dorothy har ikke flygersertifikat, men hun vet hvordan man styrer et fly, dersom noe skulle skje.

— Vi har alt det nødvendige utstyret i orden. Vi har til og med tatt med et gevær, i tilfelle noe skulle gå galt da vi fløy over Svalbard. Isbjørnene kunne bare kommet da, humrer Gerd.

Imponert over fjordene

Fra Longyearbyen satte ekteparet kursen mot Tromsø. Lofoten og Trondheim ble også besøkt før de landet i Bergen søndag.

— Jeg vil trekke frem fjordene vest i Norge som noe av det fineste på hele turen, sier Gerd.

Fra femten tusen fot, eller 5000 meter, hadde de strålende utsikt over de yndete turistmålene.

— Når man reiser i propellfly, flyr man lavere enn man ellers ville gjort. På denne måten ser vi alt.

Nå har det eventyrlystne ekteparet gjort som turister flest, gått rundt i Bergen sentrum og sett på severdighetene.

— Inntrykket så langt er veldig positivt. Det er virkelig vakkert her, skryter Gerd.

Fra Bergen fortsatte ferden i dag til Reykjavik. Dette blir også ekteparets siste stopp før de setter kurs mot hjemlandet.

Gerd Wengler