— Vi er gale. Det er derfor vi dro, sier Mike Markovina (28) med et smil.

Han og Linda Schonknecht (26) snakker konstant i munnen på hverandre når de forteller om turen over en kaffekopp i Bergen sentrum.

For nøyaktig et år siden pakket paret bilen hjemme i Sør-Afrika med kamerautstyr, kokekar og madrasser, og satte kursen nordover langs Afrikas vestkyst. De har kjørt gjennom flere av de farligste landene på kontinentet og overnattet i jungelen uten å vite hvor de var.

— Noen ganger har det vært tøft, men folkene vi møter er utrolig gjestfrie, sier Linda.

Fotograf og journalist

Hele tiden har paret vært på utkikk etter gode løsninger på klima –og miljøutfordringene. De har filmet både over og under vann, og gjort en rekke intervjuer. Nå er de i Bergen og skal kjøre videre opp langs kysten før de fortsetter østover gjennom Russland.

— Folk er så lei av å høre om alt som er håpløst og prosjekter som ikke fungerer. Vi bestemte oss for at vi bare ville lete etter løsninger og positive historier. Målet er at folk i forskjellige deler av verden skal kunne lære av hverandre, sier Mike.

Selv er sørafrikaneren utdannet biolog. Linda er journalist og fotograf. Begge er aktive dykkere og sterkt engasjert i vern av marine miljøer. Turen skal bli til et fjernsynsserie i 13 deler, i tillegg til en kortere dokumentarfilm. Når turen om et års tid er over skal den ferdige filmen distribueres til alle de store TV-kanalene i Afrika. Målet er også at den skal sendes i en av de store internasjonale kanalene.

Redder skilpadder med voodoo

Selv om duoen har reist i noen av de fattigste landene i Afrika har det ikke vært vanskelig å finne de gode historiene. Utallige ildsjeler med inngående kjennskap til den lokale kulturen klarer å få med seg befolkningen på miljøfremmende prosjekter.

I et kystområde i Benin oppdaget Mike og Linda at den lokale religionen, voodoo, ble brukt for å verne sårbare områder.

— Fiskerne på stedet var i utgangspunktet helt likegyldig til miljøvern. Skilpadder havnet i garnene og viktige ruge -og hekkeområder var truet av aktiviteteten. Dessuten kastet de alt søppelet sitt på stranden. Selv om myndighetene innførte restriksjoner var det ingen som brydde seg, forteller Linda.

Innbyggerne i landsbyen har egentlig bare respekt for en ting, den lokale religionen. Hvis en voodoo-prest sier at et sted eller et dyr er hellig, er det ingen som vil drømme om å oppsøke eller fange det.

— De sårbare områdene og skilpaddene ble vernet av prestene gjennom sermonier. Nå har de religiøse skilpaddefestivaler der barna bærer små skilpaddeunger ut i vannet for å markere at de ikke skal røres. Ødeleggelsene av sårbare områder er blitt ikke-eksisterende over natten, sier Mike.

Imponert over beredskapen i Norge

Historien fra Benin illustrerer det som paret mener er essensielt for mange av de miljø –og klimatiltakene de har funnet; Prosjektene må tilpasses lokale forhold. Det som fungerer bra et sted vil ikke nødvendigvis gå like bra et annet.

— Men det betyr ikke at ulike områder ikke kan lære av hverandre, snarere tvert imot. Vi har sett at det er stor mangel på utveksling av kunnskap over landegrensene, sier Mike.

Forskjellen mellom tiltakene i Afrika og i Europa er enorm.

— Her er størrelsen på prosjektene helt andre og de får støtte fra det offentlige, sier Linda.

Paret har vært i Norge i tre dager, og de har allerede gjort seg tanker om det de har sett.

— Oljevernberedskapen virker utrolig bra! Vi så nærmere på det utslippet som har vært på sørlandskysten. Det er utrolig hvor fort de kom i gang med rensingen. Det er også imponerende at miljøvernere, militære og brannvesen jobber så tett og bra sammen, sier paret.

Uten dusj og do

At det finnes flere gode historier i Norge er de ikke i tvil om.

— Vi har jo hørt at Norge får en del kritikk for å fiske opp så mye fisk fra havet. Men det er jo tydeligvis mye liv i havet her, så noe må dere gjøre riktig, sier Linda.

Å reise verden rundt i en forholdsvis beskjeden bil uten dusj og toalett er utfordrende. De to idealistene har et stramt budsjett og tillater seg lite luksus.

— Noen ganger har vi møtt folk som har spurt oss rett ut om vi vil dusje. Da tenker vi vårt, sier Mike.

Men selv om ferden har gått gjennom noen av Afrikas farligste land har de verken opplevd ran eller andre truende situasjoner.

— Nigeria var ikke særlig moro og vi så mange våpen der. Men det mest utfordrende på turen har nok vært alt papirarbeidet. Det var vanskelig å ordne visum i mange av landene, sier de.

Etter planen skal paret være i Norge en måned før turen går videre. I Kina skal blien droppes til fordel for en vanlig backpackertilværelse.

— Det er en utrolig flott å kunne jobbe med et tema som er så viktig for oss, sier Mike.