LARS HOLGER URSIN

— Nei, jeg nasker ikke. Ikke jordbær, ler Marius Austgulen. I det hele tatt var det ingen som ville gjøre seg til tyv i går da BT rigget seg til ved jordbærkurver i bergensbutikker med notisblokk og kamera. Kanskje ikke rart. Men noen triks lærte man da.

— Jeg må alltid ha de som ligger litt under, forklarer Irene Tvedt. Og stabler om på billigkassene på Rema 1000 på kjøpesenteret Xhibition. Det ser ikke ut til at jordbærnaskere har forsynt seg nevneverdig fra kurvene. På den annen side har vi sett mer fristende jordbær. Men mirakuløst nok klarer Irene Tvedt å trylle frem en hel kasse med flotte bær, etter litt ommøblering. Ja, det virker faktisk.

— Ser du? Jordbær må jeg ha hver dag, forteller Irene. Men en ting er å flytte på kassene. Irene tukler ikke med det som er oppi kurven før den er betalt.

— Nei, jeg er ikke en sånn som stjeler, sier hun bestemt.

Også på Lerøy Mat på Galleriet bugner kurvene. Eller kanskje det bare er plastfolien over kurven som buler?

— Vi merker det av og til. At folk har det i seg. Men da bare ser vi på de litt sånn, sier torghandler Robert Gripsgård, og ser morskt på oss.

— Da nasker de ikke, gliser han.

For selv om kurvene bugner på Torget, og er lett tilgjengelige for villige naskere, har de ikke noen store problemer med dem der. Men Gripsgård, som er tredje generasjons jordbærformidler, har selv sett folk drive bærsortering på supermarkedene. Han har sin egen teori om hvorfor det skjer.

— De veier gjerne kassene på butikkene, og ikke kurvene enkeltvis. Det hender ofte at vi også må fordele litt om på kurvene, pakke dem mer rettferdig enn de kommer fra gården, forklarer han. Det gjør de gjerne ikke i butikkene. Og da må kunden ta saken i egne hender.

— I tillegg er det jo ikke alt som kommer som er like bra kvalitet. Vi plukker ut bær som er for dårlige, og erstatter dem - det er sjelden du finner en kurv her vi ikke kan gå god for. Men vi setter dem også frem en for en. Det kan de jo sjelden i butikkene, forklarer han.

FOTO: KNUT STRAND