• Bare ta et jordbær, de smaker så godt så, sier Brita Ynnesdal. På altanen hennes i Falsens vei strutter jordbær blant pelargonia og kaktus. Midt i oktober. Ikke rart de rødmer blygt.

— Og det dukker opp nye, røde bær hver eneste dag, forteller 72-åringen med grønne fingre og røde roser på den blå t-skjorten. På jordbærstedet sitt på Minde har hun sol fra ni om morgenen til syv om kvelden og altanbærene har hun plukket jevnt og trutt siden sankthans.

— Har du sett på maken. Jeg fikk en markjordbærplante av naboen i fjor sommer. Jeg plasserte den i en potte og har latt naturen gjøre resten, forteller Brita. Men innrømmer at litt smuggjødsling har det nok vært. Hver morgen hilser hun på nye bær, og knytingene står med kølapp blant bladene. Pensjonisten med fartstid på Minde fra 1966 er ikke i tvil om at det er det milde værlaget i september og oktober som har gjort susen for markjordbærene hennes.

Med temperaturer himmelhøyt over normalen uke etter uke fra 10. september, har Britas altan vært rene drivhuset for bærene.

Syrlig sødme

— Ja, dette er nok langt, langt senere enn normalt for jordbær, bekrefter innkjøper Tore Tangenes hos Norgesfrukt Bergen.

Hos Norgesfrukt er jordbærsesongen på hell allerede siste halvdel i august, får vi vite. Mens den er helt ustoppelig på den lune altanen i Falsens vei 68 A.

— Bare smak, sier Brita igjen, og kniper av et par av de røde vidundrene til Bysidens utsendte smakspanel.

Vi lukker øynene, ruller bæret på tungen, knuser det mot ganen og lar saften sildre i munnen. Nyter både smaken og ettersmaken.

Konklusjon: Glem Askebær og Lierbær, heretter er Falsenbærene tingen. Og 2001-årgangen er upåklagelig: Mild og syrlig.

JORDBÆRSTED: Brita Ynnesdals jordbærsted er en potteplante hjemme på altanen i Falsen vei på Minde. Her er jordbærsesongen på topp – i oktober.
FOTO: EIRIK BREKKE