Uteseilende fyrbøter Jahn Peder Felle var nemlig ikke så barnløs som hele Sandviken og halve Bergen har trodd i mer enn hundre år.

For mens moren Oline Felle skjenket tørste repslagere og bygningsarbeidere i Fellehagen ved nåværende Sandviksveien 21, hadde sønnen Jonnemann forbudte amorøse eventyr med tjenestejenten Henriette Lorence Larsdatter (født ved Florø i 1861) — og fikk en sønn på si med henne.

Selv var Jonnemann gift med enken Elisabeth Andrea Iversen, et barnløst ekteskap.

En luring, altså.

To år gammel ble Jonnemann junior, Petro Anton Felle, i 1893 sendt bort fra Sandviken til fosterforeldre på øyen Hovden i Sunnfjord.

Og derfra har Felle-slekten siden formert seg i slektsledd etter slektsledd, helt uten å vite at Felle-navnet var verdensberømt i Bergen.

Fem slektsledd til nå er det blitt, med Christina Felle (7) som foreløpig yngste og siste gren på stamtreet. Hun er madam Felles tipptippoldebarn og datter av Jonnemanns oldebarn Jarle Charles Felle (54).

I glemmeboken

I Sandviken var Fellene i Sunnfjord gått helt i glemmeboken.

I nesten hundre år. Helt til Sandviksguttenes Forening på slutten av 1980-tallet begynte å pønske på en madam Felle-statue på Sandvikstorget.

Da førte en BT-artikkel om statueprosjektet til at Florø-Fellen Jarle Charles Felle ble oppmerksom på at han og mange Sunnfjord-Feller med ham kanskje hadde røtter i en skjenkestue i Bergen.

«Sannsynligvis er Jahn Peder (Jonnemann) min oldefar», skrev Jarle Charles Felle til lokalhistorikeren Svein Tangseth i Bergen.

I Sandviken sperret man øynene begeistret opp. Jøss, fem Felle-generasjoner inn bakveien, på et sølvfat.

I det samme brevet redegjorde Jarle Felle for Felle-slektens gang i Sunnfjord, fra Jonnemanns sønn Petro Anton fikk sin første sønn Håkon Henry i 1915 - til han igjen fikk sønnen Jarle Charles, som på sin side har fått fire Feller.

«Det vil sikkert være interessant for Sandvikens beboere å vite at den tidlige så populære madammens etterkommere fortsatt eksisterer», avsluttet Jarle Felle brevet.

Gjett om!

Så spesielt var dette, at alt som kunne mobiliseres av Feller i Sunnfjord ble invitert til avdukingen av madam Felle-statuen 4. mai 1990. Et slektstreff av de sjeldne, må man si

— En utrolig artig historie, at Jonnemanns etterkommere viste seg å leve i hopetall i Florø og fremdeles hete Felle, jubler Jo Gjerstad, en annen lokalhistoriker som har vært med på å samle bitene i dette Felle-puslespillet.

Det var boken «Historien om madam Felle og Sandvikens skjenkesteder» som han i 1989 laget sammen med Svein Tangseth og Christopher John Harris for Sandviksguttenes Forening som fikk Sunnfjord-Fellene ut av skapet.

Du Jonnemann, du Jonnemann!