— Det var en veldig fin stund. Folk satte pris på å kunne ta farvel med Jon, som har betydd mye for mange, sier Owen Westergård, løpsleder for Stoltzen, som har vært med å arrangere minneløpet til ære for Jon Tvedt.

Hele 532 mennesker deltok i minneløpet, og enda flere var samlet til minnestund på toppen klokken 12. Westergård anslår at 700 mennesker var til stede.

— Det var en avslutning helt i Jons ånd, ingen tvil om det. Midt på fjellet, og kaldt og rufsete vær, sier Westergård.

Les også: Gripende minnestund for Jon Tvedt

Alle de fremmøte fikk serverte varm solbærtoddy, og folk stilte seg i kø for å skrive en siste hilsen i minneboken som var lagt frem. Det var også tent levende lys. Selv om det var surt vært og mye vind, kom det ingen regndråper i løpet av minnestunden.

- Vanskelig å finne ord

Prest og gammel idrettskollega av Tvedt, Truls Nygaard, ledet minnestunden.

— For meg har det vært vanskelig å finne ord på det som har skjedd. Det føles fortsatt svært uvirkelig, og det er vondt å tenke på at Jon har løpt sitt siste løp her, sa Nygaard i talen.

Tankene hans gikk spesielt til familien, som sterkest vil merke det ugjenkallelige i Jon sin bortgang.

— Jon sin død er en stor og tung påminnelse om hvor sårbart livet er, sa Nygaard.

Han avsluttet talen med å be om ett minutts stillhet for å hedre Jons minne.

- Dyktig skiløper

I tillegg holdt flere barndomskamerater og idrettsvenner minnetaler.

Jon Tvedt sin barndomsvenn, Tom Erik Eikanger, fortalte om gode minner fra guttedagene, der de begge var del av et stort og godt orienteringsmiljø i Fyllingsdalen. Det vokste frem til å bli blant det beste i landet innen denne idretten.

Han kunne fortelle at i tillegg til at Jon var helt i verdenstoppen både i orientering og i motbakkeløp, var han i ungdomsårene også en meget dyktig skiløper.

— Han gikk jo ikke på ski. Han løp på ski. Med en særegen teknikk og i kraft av sin enorme styrke, klarte han likevel å bli en av kretsens fremste skiløpere, sa barnsdomskameraten.

- Kommuniserte godt med naturen

Leder av friidrettsgruppen i Gular, Morten Straume, sa at Jon Tvedt var en person som gjorde et sterkt inntrykk på alle de som var så heldig å få bli kjent med ham.

— Det som kjennetegnet Jon var en stahet og en enorm vilje, og han hadde en erfaring og en treningskunnskap som alle vi andre bare kunne misunne han. Han likte ikke så godt å snakke i store forsamlinger, men han kommuniserte suverent i vår gruppe, og dessuten kommuniserte han svært godt med naturen, sa Straume.

Leder i motbakkeutvalget i Norges Friidrettsforbund, Christian Prestegård, hadde store problemer med å holde tårene tilbake da han skulle fortelle hva Jon Tvedt hadde betydd for idretten og det han sto for.

— For meg har Jon værten av de største idrettspersonlighetene jeg noen gang har møtt, sa Prestegård.

IL Gular, IL Varegg og BFG Fana sto bak arrangementet, der deltakerne fikk anledning til å gi sin støtte til 42-åringens etterlatte.

Kongen av Stoltzen

Tvedt var den ubestridte kongen av løpet «Stoltzekleiven Opp» i Sandviken. Ingen har slått løyperekorden hans på 8.13, som ble satt i 1995.

— Den tiden er det bare han selv som siden har vært i nærheten av. Han var 29 år da han satte rekorden, men senest i fjor, i en alder av 42 år, var han bare ti sekunder bak tiden han satte i 1995, sa Westergård.

PÅ STOLTZEN: Mange ønsket å ta et siste farvel med idrettsmannen Jon Tvedt.
SILJE KATRINE ROBINSON
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson