— Jeg kan bekrefte at det er Jon Tvedt (42) som ble funnet omkommet på Gullfjellet, opplyser operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt.

Tvedt etterlater seg tre mindreårige barn, to døtre og en sønn.

Sammen med sin bror (41) og en 54-åring reiste Tvedt opp på Gullfjellet søndag formiddag for å løpe rundt området kjent som Sydpolen.

Funnet klokken 18

Klokken 14.55 meldte broren om at noe hadde skjedd oppe på fjellet.

Like før klokken 18.00 var politi og Røde Kors fremme hos to av de savnede mennene. Da ble det konstatert at den 42 år gamle motbakke- og orienteringsløperen Jon Tvedt var død. Familien hans var da i området hvor leteaksjonen ble organisert.

Innsatsleder Pål Inge Iversen forteller til bt.no at 42-åringen ble funnet på 500 meters høyde, rundt tre kilometer fra parkeringsplassen i Haugsdalen.

Dødårsaken er ikke kjent.

— Han har fått et illebefinnende ute på en treningstur. De tre mennene var dermed ikke kledd for å bli sittende fast i fjellet i et slikt vær, sier Iversen.

Sjokk i fridrettsmiljøet

Dødsbudskapet kom som et sjokk på friidrettsmiljøet i Bergen og resten av landet.

— Jon har gjort ting som ingen trodde kunne gjøres. Han var en stor personlighet og vil bli stående som en bauta. Han har hatt en fantastisk evne til å snu motgang til medgang, han har vært et forbilde for våre aktive løpere, sier Morten Straume, leder for friidrettsgruppen i Gular IL.

— Det er helt uforståelig, det som har skjedd. Vi har nesten ikke greid å snakke sammen, sier Straume.

Kristen Skjeldal, kamerat og motbakkeløper tar dødsfallet tungt.

— Det er kjempetragisk, jeg sender alle mulige varme tanker til familien som sitter igjen. For meg står Jon som en fantastisk stor idrettsmann. Han var i besittelse av en enorm kapasitet når det gjelder motbakkeløp. Jeg skal like å se den personen som slår hans rekord i Stoltzekleiven.

- Tragisk

Gular-løperen Walter Olsen sier dette om det tragiske dødsfallet.

— Jon Tvedt var den største Gular-personligheten siden Arne Hammersland. Han var så renhårig, ingen primadonnanykker. Det han utførte i forhold til sin familiesituasjon er en nesten like stor idrettsprestasjon som selve idretten. Dette er tragisk, veldig tragisk.

— Dette er et sjokk for hele miljøet, en veldig sørgelig beskjed. Jon Tvedt har vært suveren blant mannlige motbakkeløpere, særlig de fire siste årene. Samtidig har han hatt det tøft på hjemmebane. Mine tanker går til familiens hans, sier Erik Brendefur, løpsleder for motbakkeløpet "Skåla Opp" i Stryn, hvor Tvedt har deltatt tre ganger og vunnet to.

Utmattet

Jon Tvedt og kameratene hans ble søndag kveld hentet ut av området. Det skal etter forholdene stå bra til med treningskameratene hans.

10-15 mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps deltok i aksjonen. Det gjorde også to polititjenestemenn med hunder.

Det var et krevende oppdrag for letemannskapene.

— Det var mye slaps og snø på stedet og et fordelig vær på Gullfjellet, sier Iversen.

Sprang etter hjelp

Det var klokken 14.55 søndag ettermiddag at politiet fikk melding om at de tre mennene hadde problemer. Da ringte Tvedts bror og fortalte at en av dem ikke klarte å ta seg ned på egen hånd.

Han hadde kommet ned fra fjellet for å tilkalle hjelp på grunn av dårlig mobildekning. Først tre timer etterpå kom hjelpen frem. Da var hans 54 år gamle treningskamerat kommet ned til parkeringsplassen i Haugsdalen for å vise hvor Jon Tvedt lå.

Har med kjentfolk

Politiet reiste i ettermiddag inn i leteområdet med en ATV sammen med Røde Kors. Mobildekningen er dårlig i området og politiets samband fungerer også dårlig. Det gjorde kommunikasjonen med letemannskapene vanskelig. Det var også grunnen til at Jon Tvedts treningskamerater ikke fikk ringt etter hjelp, men måtte ta seg til et sted med mobildekning.

Luftambulansen kunne ikke fly i det dårlige været, så politiet mobiliserte Røde Kors, ambulanse, redningshunder og politihunder for å finne mennene.

Det var først uklart hvor mennene befant seg, og politiet var ikke i kontakt med dem. På vei inn i området traff politiet på 42-åringens bror, som fortalte at de to andre hadde blitt igjen.

Her kan du sende dine kondolanser i forbindelse med Jon Tvedts bortgang.

KREVENDE: Her blir Jon Tvedt kjørt bort.
Eirik Brekke
Eirik Brekke
Eirik Brekke