Jon Møgster bor omtrent en kilometer fra Møkster havn på øyen Møkster i Austevoll kommune.

- Jeg skjønte at noe var galt da jeg så båten lå og drev i viken her inne, sier Møgster og peker på området hvor båten ble funnet.

Den spreke 77-åringen går hver søndag tur på øyen, og ble med en gang oppmerksom på den 17-fots plastbåten som lå og drev uten fører.

Sprang til naboen

I detaljer forklarer han BT hvordan den tidlige søndagsturen brått ble avbrutt.

- Jeg kunne ikke fatte hvorfor båten lå her, og jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre siden jeg ikke hadde mobiltelefon med meg.Den erfarne fiskeren forteller at han sprang bort til nabohuset der han fikk gitt beskjed til politiet. Deretter dro han tilbake den steinete viken for å dra båten til land.

Da var motoren fremdeles lunken, tenningen sto i og lanternen lyste. Motorspaken sto også plassert i sakte forover.

- Etterpå gikk jeg rundt på øyen og til Sildavika for å se om jeg kunne se noen i vannet, forklarer Møgster.

Funnet livløs

Mannen var ifølge politiet livløs da han ble funnet, og det ble satt i gang gjenoppliving på stedet. Han ble deretter, klokken 10.25, sendt direkte med helikopter til Haukeland Universitetssykehus. I går kveld ble tilstanden til den forulykkede fremdeles karakterisert som kritisk.

Lege— og ambulansebåt, to kystvaktskip, en redningsskøyte og flere lokale båter deltok i redningsaksjonen.

Verken mannen eller båten skal ifølge lokalbefolkningen ha tilhørighet på Møgster. Den forulykkede skal ha leid en hytte på øyen.

Politiet står så langt uten svar på hva som forårsaket ulykken.

- Vi har ingen formening om hva som har skjedd. Saken blir videre fulgt opp av lensmannskontoret på Austevoll som vil undersøke nærmere for å finne årsaken til ulykken, sa Morten Kronen, vakthavende operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt til BT sent i går kveld.

Etter det BT erfarer fra stedet søndag ettermiddag, hadde båten tilsynelatende ingen skader og det ble observert flytevester under førerskjermen.

- Vi håper vi var raske nok til at han overlever, sier nabo, Harald von der Fehr. Sammen med Møgster varslet han politiet, og kort tid etter var det full aktivitet i området.

- Det var mange båter på sjøen og folk langs stranden. Hele lokalbefolkningen engasjerte seg og det var helikopter i luften, sier von der Fehr.

Trodde en til var savnet

I lang tid fryktet politiet at det var en mann til om bord i båten til den forulykkede, og mente at de to hadde lagt ut på båtturen sammen.

Redningsaksjonen var i gang i nærmere seks timer og redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø» og et fly fra Kystvakten deltok også i søket.

Like før klokken fire søndags ettermiddag meldte politiet at den savnede mannen var kommet til rette. Han hadde da meldt seg selv og leteaksjonen ble dermed avblåst.