— Jeg tar betenkningstid. Utover det har jeg ingen kommentar, sier John Olav Nilsen til BT etter at han fikk dommen i Bergen tingrett fredag klokken 14.00.

Nilsen og en kamerat (23) møtte tidligere denne måneden i tingretten, tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, tyveri og besittelse av amfetamin.

Aktor, politiadvokat Kristin Harstad, ba i sin prosedyre om 90 dagers ubetinget fengsel for de to tiltalte. Hun la også ned påstand om oppreisningserstatning på 25.000 kroner til fornærmede.

- Ikke særdeles skjerpende

Fredag klokken 14.00 møtte Nilsen i Bergen tingrett og fikk dommen. Han ankom retten iført blå jakke og brun bukse, med hendene på ryggen.

Et stort presseoppbud ventet. Nilsen og kameraten er dømt for legemsfornærmelse, tyveri og besittelse av en mindre mengde narkotika. Men retten mente ikke at volden var skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter.

Nilsen svarte i retten nei på spørsmålet om han erkjente straffskyld. Kameraten erkjente delvis straffskyld for vold.

- Bergensartist slo ned mannDet var klokken fire om morgenen,mandag 2. september 2013, at Nilsen og 23-åringen angivelig slo ned en mann på kiosken Deli de Luca på Torget i Bergen. Tre ulike overvåkingskameraer fanget opp hendelsen.

Anbefaler anke

Videoene er helt sentrale i rettssaken. De viser at de to dømte sto i kiosken på Torget og ventet på mat da fornærmede kom inn. Han betalte for det han hadde kjøpt mens de tiltalte stod på hver sin side av ham. Kort tid etterpå fortsatte krangelen og fornærmede skubbet til Nilsen.

Deretter dyttet Nilsens kamerat fornærmede, slik at han falt i gulvet. De tiltalte tok tak i ham. Liggende på gulvet kjempet han for å komme seg løs. Etter hvert klarte han å reise seg igjen, og begge de tiltalte gikk på ny mot ham. Noe senere slo Nilsen mot hans ansikt, og fornærmede ble på ny lagt i gulvet. Nilsens kamerat satt oppå ham, og tok tak foran rundt halsen hans med begge hender og presset hodet hans ned mot gulvet.

På dette tidspunkt plukket Nilsen opp noen gjenstander fra gulvet, herunder en hvit iPhone tilhørende fornærmede, og la den i lommen sin. Fornærmede kom seg senere på bena igjen og de to tiltalte gikk på ny mot ham. De tre var ute av butikken en kort stund, men kom så inn igjen, og fornærmede ble på ny lagt i gulvet av de tiltalte, heter det i dommen.

— Jeg tror han er skuffet over dommen, selv om han tar den rolig. Den er uholdbart streng, og jeg synes ikke retten tar hensyn til at han var provosert, sier forsvarer Linda Eide.

— Jeg anbefaler at den ankes, legger hun til.

- Alvorlig og grov

Det alvorligste punktet i tiltalen er volden. Slik ser retten på forholdet:

«Dette gjelder en voldshandling som skjedde på en butikk/kiosk på nattestid der både de to tiltalte og fornærmede var beruset. Voldsutøvelsen må anses som alvorlig og grov og hadde et betydelig skadepotensiale. Allmennpreventive hensyn taler for en streng reaksjon på slik voldsutøvelse. Hovedregelen er at det bør reageres med ubetinget fengsel av en viss lengde», heter det i dommen.

Retten mener det er formildende at det var en viss foranledning til voldsutøvelsen.

Retten mente 60 dager fengsel er passende, noen som er 30 dager mindre enn det aktor ba om. De to mennene er også dømt til å betale fornærmede 15.000 kroner i oppreisingserstatning.

Se også: John Olav Nilsen snakker om voldssaken