CAEN, FRANKRIKE: Onsdag ble han og seks andre nordmenn, sammen med 102 Normandie-veteraner fra flere andre land, hedret i den franske byen Caen.

— Det verste var alle de døde, unge menneskene i vannet og på stranden, sier Johannes Hjertaker til BT, som treffer ham i forbindelse med medaljeoverrekkelsen i Caen.

- For langt ute

Krigsveteranen er nemlig også D-dagsveteran: Han var om bord i den norske korvetten «Eglantine», som ga støtte til soldatene i amerikansk sektor fra tidlig om morgenen den 6. juni 1944.

Det har vært mange mareritt om nettene

Johannes Hjertaker

— Mange av de amerikanske landingsfartøyene satte av soldatene alt for langt ute.

De våget ikke gå lenger inn på grunn av den sterke tyske motstanden fra land, forteller 92-åringen.

— Dermed måtte soldatene hoppe ut på alt for dypt vann med svært tung utrustning. De druknet og ble skutt. Det var forferdelig mange døde, unge mennesker den dagen, sier D-dagsveteranen fra Tysnes.

Søvnproblemer

- Hvordan har det vært å leve etter disse opplevelsene?

— Jeg har nå klart meg rimelig bra…

— Ikke noen søvnproblemer? - Jo, det har jeg hatt. Det har vært mange mareritt om nettene, men det er over nå. Og i forhold til mange andre har jeg klart med veldig bra, sier Hjertaker.

Han var 22 år gammel da han var med på en av de viktigste hendelsene i den andre verdenskrig.

De seks øvrige norske Normandie-veteranene som ble hedret denne onsdagen var: Helge Victor Andresen, Christian Grønvold, Rolf Kolling, Wilhelm Mohr, Monrad August Mosberg og Annæus Schjødt.

- Heiste hakekorsflagget

At Johannes Hjertaker befant seg om bord i korvetten «Eglantine» på invasjonsdagen var som en følge av noe han hadde opplevd i Bergen litt over fire år tidligere, og som hadde brent seg fast i hodet hans:

— Jeg jobbet om bord i en lokal rutebåt. Vi la til kai i Bergen om kvelden 8. april 1940 og lå der natten over, sier han.

— Da jeg sto opp om morgenen hadde tyskerne allerede tatt Bergen. Jeg husker at jeg gikk utover Festningskaien og så jeg at de firet det norske flagget og heiste hakekorsflagget over Festningen. Det gjorde et sterkt inntrykk på et ungt menneske, og jeg bestemte meg der og da for at jeg ville gjøre mitt for at det norske flagget skulle heises igjen, forteller den 92 år gamle veteranen.

I Bergen på frigjøringsdagen

Til England kom han seg i 1941, og etter hvert ble det å gjøre tjeneste på den norske korvetten som også var med på D-dagen.

Men den 8. mai 1945 - på frigjøringsdagen - var Johannes igjen tilbake i Bergen, og da fikk han være med på å fire hakekorsflagget og å heise det norske flagget på Marineholmen.

— Det var stort, sier Johannes Hjertaker.