• Jeg er utadvendt, flink til å ta ansvar og initiativ og liker å jobbe sammen med andre, sier Marianne Nordgård foran over 100 andre studenter. Hun er med på et fiktivt jobbintervju.

Det er ikke så ofte man får muligheten til å være flue på veggen under et jobbintervju. Over 100 studenter benyttet sjansen til nettopp det da samfunnsøkonomistudenten Marianne Nordgård skulle «jobbintervjues» av Anne Vera Skrivarhaug fra Statkraft og Finn Sværen fra rådgivningsselskapet Mercuri Urval.

Intervjuet var en del av programmet på Karrieredagen ved universitetet. Hensikten var at studentene skulle lære hvordan de kunne overbevise på ekte jobbintervjuer.

Nervøs stemning

Etter at kandidaten og intervjuerne hadde hilst og utvekslet høflighetsfraser, tok Finn Sværen ordet.

— Jeg kan begynne med å fortelle deg litt om prosessen. Du er en av flere søkere. Først vil Anne Vera fortelle deg litt om hva stillingen innebærer, og så kan du fortelle litt om deg selv.

Skrivarhaug begynner å fortelle.

Marianne nikker interessert. Hun sitter med armer og ben i kors, tar seg litt i ansiktet og smiler forsiktig mens Skrivarhaug gir en ikke helt enkel fremstilling av hvordan kraftmarkedet, som Statkraft opererer i, fungerer.

Selv om jobbintervjuet ikke var reelt, gjorde alle tilhørerne at spenningsnivået var minst like høyt som det ville vært på et ekte intervju.

Vanskelige spørsmål

— Din søknad var spennende. Vi vil ta en runde på hva som var din motivasjon for å søke på denne jobben. Det er mange menn som jobber hos oss. Hvordan vil du klare å jobbe med så mange menn, spør Skrivarhaug.

Marianne svarer at hun er aktiv seiler, og seilt båter der alle andre om bord er menn.

— Jeg er flink til å si ifra, og kan ta tilbakemeldinger, sier hun.

— Jeg ser du har gått på skole i utlandet. Fortell om hvilke valg du har gjort mellom de ulike utdanningene, spør Sværen.

Og Marianne forteller. Etter hvert som hun forteller, kommer skuldrene litt lenger ned og hun begynner å gestikulere. Nå svarer hun uanstrengt selv på vanskelige spørsmål.

— Hvordan vil du beskrive deg selv?

— Hvilket forhold har du til det å prestere?

— Har du eksempler på at du har overtalt noen som i utgangspunktet var sterkt uenig med deg?

- God kandidat

Det siste måtte Marianne svare nei på, og fikk dermed oppfølgingsspørsmål på om hun var for glad i kompromisser.

Da intervjuet etter 25 minutter nærmet seg slutten, viste Marianne at hun var interessert i «jobben» med å spørre om hvordan Statkraft tok vare på nye ansatte.

Hun fikk gode skussmål av intervjuerne.

— Hun var åpen, ærlig og viste mange positive sider i tråd med det som er kommet frem i søknaden, cv-en og telefonsamtaler, sier Sværen

Marianne Nordgård synes selv intervjuet gikk bra.

— Ville det vært skumlere å være på et ekte jobbintervju enn å bli intervjuet foran et fullt auditorium?

— Nei, det tror jeg ikke, sier hun.

BLE «GRILLET»: Hovedfagsstudent Marianne Nordgård (t.h.) blir jobbintervjuet av Anne Vera Skrivarhaug. Intervjuet var en del av programmet på Karrieredagen ved UiB.<br/> FOTO: ØRJAN DEISZ