3. september 2008 gikk den siste passasjerfergen mellom Newcastle, Stavanger, Haugesund og Bergen. 128 års overfart, kun avbrutt av fem år under 2. verdenskrig, var over.

— Det er ingen tvil om at dette har fått store konsekvenser for Vestlandets turistliv. Vi kan snakke om opp mot 240.000 gjestedøgn på Vestlandet som er berørt. Derfor har vi satt stort trykk for å få et rederi til å sette opp en rute, sier reiselivssjef Ole Warberg i Bergen Reiselivslag til Aftenbladet.no.

Engelsk side jobber også

Han er sentral i arbeidet med å selge ruten inn for rederier i Nord-Europa. Også på engelsk side jobbes det for å få tilbake fergen. Havnevesenet i Newcastle har fått en sentral jobb i arbeidet.

— Jeg har 20 rederier i hele Nord-Europa på listen, blant dem er enten nåværende eller tidligere operatører i Nordsjøen som DFDS, Fjord Line, Color Line og Smyril Line. Jobben er ikke enkel, for her i Norge har langt fra finanskrisen truffet like hardt i land som Tyskland og Frankrike, sier Warberg.

- Hva sier rederiene?

— Ingen av dem har sagt at dette skal de gjøre. Det vanligste svaret er at dette er til vurdering, sier Warberg.

Han varsler at det rederiet som vil satse, vil møte stor velvilje fra myndighetene.

— Vi vil være svært behjelpelige med å sy sammen en god markedspakke, og rederiene kan regne med hjelp med tjenester på land, sier Warberg.

Han sier at arbeidet vil pågå i lang tid.

— Om det tar to, tre eller fem år; vi skal jobbe hardt for å få Englandsbåten tilbake, sier Warberg.

- Men kan ikke de engelske turistene ta fly til Norge i stedet?

— Du skal ha mange fulle fly for å veie opp for tapet av ferjer med 1500 passasjerer tre ganger i uken, sier Warberg.

Kampanje etter ferja sluttet

Reiselivssjef Elisabeth Lærdal Skuland i Destinasjon Stavanger har fått med seg at en stor kampanje med Preikestolen i fokus har gitt stor oppmerksomhet i England.

Problemet er bare at det ikke går ferge fra England lenger.

— Det er litt trist, for vi kjørte en kampanje i 2008 - og så sluttet fergen å gå. Vi får dessverre ikke så veldig lang varslingstid på når ferjeforbindelser legges ned, sier Lærdal Skuland.

Direktør Ole Warberg i Bergen Reiselivslag jobber for å selge inn Englandsruten for 20 rederier. Foto: Bergens Tidende
Preikestolen er ett av stedene engelske turister ønsker å besøke.