I går formiddag var det fult av glade, energiske, kalde og våte barn i Meyermarken.

Brødrene Adrian (6 ½) og Isak Løvaas Hjelle (8 ½) forteller at de har vært ute siden tidlig om morgenen, lenge før de andre barna.

— Vi sto opp tidlig, og så at det var snø. Nå har vi tenkt til å være ute halve dagen, forklarer Isak. Resultatet av timene med arbeid er en rund liten snøborg, med et lager av snøballer.

— Ferdig! Nå skal vi angripe de der borte, sier Adrian og peker bort på den konkurrerende snøborgen.

Mer snø i vente

I går morges var det tre cm med snø i Bergen sentrum, 15 cm på Kvamskogen og 18 cm i Modalen. Og mer skal det bli.

Temperaturen er ventet å holde seg lav til og med onsdag. Det betyr at nedbøren som er spådd å falle i dag og i morgen, vil komme som snø de fleste steder.

— I de ytterste kyststrøkene vil nedbøren mest sannsynlig komme som sludd eller regn. I høyereliggende strøk og i innlandet ventes det snø, forteller meteorologikonsulent Magnus Anglevik. Det betyr at akebrett og snøballkrig kan nytes noen dager til.

— Det vil nok være gode akeforhold på Fløyen frem til pålandsvind og mildvær kommer onsdag. I indre strøk kan en vente seg godt med snø, sier Anglevik.

I Voss Fjellheisar AS krysses fingrene for mer snø. Hvis kulden og snøen holder er det planen å åpne skiheisene neste helg.

— Nå er det 20 cm snø på toppen. Vi trenger 40 cm for å kunne åpne, sier driftssjef Kristian Ringheim. Derfor håper han enten på omfattende snøbyger, eller at kulden holder seg slik at de kan produsere snø.

Rumpeakebrett og snøkrig

Hos G-sport på Bystasjon har de også fått merke vinterværet, i form av økt akebrettsalg.

— Vi har solgt flere akebrett i dag, uten at det er snakk om enorme mengder, forteller leder på skiavdelingen, Marius Moen. Hvis været holder seg har han tro på at akebrettsalget vil bli godt fremover.

— Når det er snø ute selger vi langt flere vinterartikler. I dag har vi har solgt noen snowracere og akebrett, men det vi selger mest av er rumpeakebrett, sier Moen.

Både større akebrett og rumpeakebrett er tatt i bruk i bakken på Meyermarken. Nede på flaten er det snøballkrig, og lekeslåssing i snøen mellom snøridderne fra de to borgene.

— Jeg ble så glad da jeg så det var snø ute. Da tenkte jeg: Nå kan jeg ake så mye jeg vil, forteller Marius Kjørsvik (7). Etter noen aketurer parkerer han rattkjelken og blir med på snøkrigen, som utvikler seg til å bli alles kamp mot alle.

Skisentre vurderer å åpne til helgen

Voss Fjellheisar AS. Driftsdirektør Kristian Ringheim:

– Nå er det 20 cm snø på toppen. Vi trenger 40 cm for å kunne åpne. Hvis det kommer mer snø, eller kulden holder seg slik at vi kan lage kunstig snø, så åpner vi til helgen.

Stryn Skisenter. Daglig leder Frode Briksdal:

– Det er over 60 cm snø på vår bunnstasjon, og det begynner å nærme seg en meter på mellomstasjonen. Hvis været holder seg, så er vi åpningsklare til helgen.

Eikedalen skisenter. Daglig leder Fredrik Tønjum:

– Vi har 20 cm snø på vår bunnstasjon og 25-30 cm på toppen. Vi trenger en halv meter snø for å kunne åpne. Førstkommende helg er utelukket. Vi har planlagt å åpne i midten av desember.

SNØKRIG: Både hurtighet og kasteferdigheter ble satt på prøve under snøballkrigen på Meyermarken i går. René Gunnarschjå (7) springer så fort han kan, mens Eirik Hansen (12) og Isabelle Gunnarschjå (12) gjør seg klare til å kaste.
oddleiv apneseth