JØRN-ARNE TOMASGARD

HANS K. MJELVA

Jentene ringte selv til politiet da de ikke kom seg ut av det brannherjete huset i Lille Øvregaten 32 i går ettermiddag.

— Vi hadde kontakt med jentene på telefon. De fikk beskjed om å holde seg der de var, slik at vi visste hvor vi hadde dem. De fikk også beskjed om å holde seg nede ved gulvet der det var mest luft, sier operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt.

Bevisstløse da de ble reddet

Bruarøy forteller at de to jentene var sammen, og at de naturlig nok var svært preget av alvoret i situasjonen. Bruarøy forteller også at politiet hadde kontakt med jentene til like før røykdykkerne kom og reddet dem.

Ifølge brannmann Stian Hansvik, som var en av dem som fant jentene, lå de på gulvet ved siden av solariumssengene, og var ikke ved bevissthet da de ble hentet ut.

Politiet berømmer brannvesenet for jobben de gjorde under de svært vanskelige forholdene.

— De reddet livet til jentene. Vi har et godt brannvesen i denne byen, sier Bruarøy.

Behandlet i trykktank

Meldingen om brannen i Sentrum Treningssenter kom klokken 16.19 i går ettermiddag. Den første meldingen fortalte at det sivet røyk ut av et kjellervindu i huset.

Klokken 16.55 ble de to ungjentene hentet ut og kjørt til Haukeland universitetssykehus. Informasjonssjef Mona Høgli ved Haukeland opplyste i går kveld at tilstanden til de to var alvorlig, men stabil. De kullosforgiftede jentene ble kjørt til Haakonsvern der de fikk intensivbehandling i trykktank.

En 23 år gammel mann ble lettere skadd i brannen, og ble skrevet ut fra sykehuset i går kveld.

- Flammene kom etter oss

Røykdykker Vidar Brekke forteller at brannfolkene spilte fotball da alarmen gikk. Brekke skulle til å gå av vakt, men det ble overtid. Han var med i den første innsatsstyrken som ble satt inn i huset som var overfylt av røyk.

— Vi så ingen ting, og det er klart du kjenner varmen når det er noen hundre grader, sier Brekke.

— Mest sannsynlig var det et solarium i annen etasje som hadde tatt fyr. Da vi åpnet døren til solariumsavdelingen i annen etasje, blusset brannen opp. Så fikk vi melding om at det var to personer i tredje etasje. Vi fikk flammene etter oss da vi løp opp trappen, forteller Brekke, og viser frem sin brente og røykluktende røykdykkerdrakt.

Totalt åtte personer var med på den dramatiske aksjonen inne i huset.

- Det føles stort

Livbergingen krevde all den energi brannfolkene hadde. Da jentene var ute og brannen under kontroll, sank brannfolkene sammen på fortauet utenfor. De var helt utslitt, men lykkelige over at de hadde reddet liv.

— Jeg tror du trygt kan si at vi reddet livene deres. Jeg føler vi gjorde en meget bra arbeidsinnsats. Det er ikke til å legge skjul på at vi føler dette er stort, sier Brekke.

Han har vært brannmann i fire og et halvt år, men har ikke vært med på noe liknende det han opplevde i går.

- Enorm påkjenning

Leder for røykdykkerlaget hos Bergen Brannvesen, Ernst Waldemarsen, var raus med godordene til guttene sine.

— De gjorde en helt utrolig innsats. De som var inne, hadde en enorm påkjenning med varme, mørke og røyk. Vissheten om at det var to personer der inne, gjorde påkjenningen enda større, sier Waldemarsen.

Selv om brannfolkene og øyenvitner peker på et solarium som årsaken til brannen, var politiet svært forsiktig med å antyde noe i går.

— Det gjenstår å finne ut av årsaken. Krimteknisk går i gang med etterforskningen så snart åstedet er kaldt, trolig torsdag, sier operasjonsleder Bruarøy.

LIVREDDERE: Vidar Brekke (t.h) var en av to i den første innsatsstyrken med røykdykkere som ble sendt inn i huset. - Vi så ingen ting, og det er klart du kjenner varmen når det er noen hundre grader. Men jeg var ikke redd, sier Brekke. Ved siden av Brekke står en fornøyd og stolt leder for røykdykkerne, Ernst Waldemarsen.
SATTE INN ALLE MANN: Bergen Brannvesen satte inn alle tilgjengelige ressurser for å stanse brannen i det utsatte trehusområdet. God innsats kombinert med gunstige vindforhold gjorde at faren for spredning var liten. FOTO: KNUT EGIL WANG