• Søren heller, vi må gjøre noe vi også, tenkte Eva Spilleth. Etter halvannet år med planlegging er fire jenter i tyveårene i gang med en fire måneder lang seiltur. Destinasjon: Svalbard.

Det er en solfylt tirsdagsmorgen. Innerst i Vågen ligger «Medvind», en Comfortina 32, til kai. Om bord finner vi et dekket frokostbord og fire fleecekledde jenter. De smiler, byr på kaffe og forteller om turen de er i ferd med å gjennomføre.

— Vi la ut fra Oslo 17. april. Søndag kom vi til Bergen og i dag reiser vi videre til Fedje, forteller Ragne Elise Berre (29).

I ukene fremover drar Ragne og venninnene Elise Halvorsen (29), Barbara Winter (25) og Eva Spilleth (25) nordover, og i månedsskiftet juni/juli går startskuddet for overfarten mellom Tromsø og Svalbard. Etter noen ukers besøk på Svalbard går ferden sørøstover mot russergrensen, og deretter fortsetter jentene sørover.

Drømmen om en fire måneder lang ekspedisjon startet under en skifilmfremvisning på en pub.

— Vi ble inspirert av alle disse gutta som drar på tur, forklarer Eva.

Seilbåt ble løsningen.

— Det er et bra transportmiddel. Og så har vi fylt opp med masse leketøy, smiler Eva.

Spørsmål fra kystvakten

To kajakker, tre par ski, klatreutstyr til fire, utstyr til fridykking, to longboard (langt rullebrett for kjøring i nedoverbakke), to seilbrett og to telt er noe av utstyret jentene har med seg. Alt skal tas i bruk.

— Jeg ville helst ha med meg sykkelen, men det ble det ikke plass til, sier Eva.

Jentene elsker fartsfylt friluftsliv og har massevis av erfaring med klatring, padling, hundekjøring og surfing - for å nevne noe. Seiling har ikke alle like mye erfaring med.

— Jeg hadde aldri seilt før, forteller Barbara, som er fra Østerrike.

Så langt har hun ikke blitt hengende over ripa, men at seileerfaringen er begrenset finner vi blant annet et eksempel på i dagbokreferatet på jentenes hjemmesider:

«23. april, Egersund - Tananger.

Coastguard: - Medvind, have you got a radar?

Medvind: - Yes, we have a radar!

Coastguard: - Do you know how to use it?

Medvind: - No, we don't know how to use it!»

Fått permisjon for å dra

Seiltur til Svalbard er ikke hverdagskost. Og at mannskapet utelukkende består av jenter har ikke gått upåaktet hen.

— Kan dette gå? sier noen. Men folk som kjenner oss tror det går bra. Jeg tror folk stort sett synes det er ganske tøft, sier Ragne.

Familiene til de fire begynner å bli vant til alle krumspringene.

— De er stolte av oss, tror Elise, og får bekreftende nikk fra de andre.

Den største utfordringen for jentene er ikke fraværet av varmtvann eller savnet etter sofakroken.

— Vi måtte vite at alle var villige til å satse på prosjektet, sier Elise.

En jente falt av lasset i planleggingsfasen, og Eva husker godt hvor mye hun gruet seg til å be om permisjon fra jobben på turistkontoret i Hemsedal. Også Ragne og Elise, som er lærere i villmarks- og friluftsliv, har fått permisjon for å seile til Svalbard.

Ikke alene til Sydpolen

Dette er ikke en «hardcoreekspedisjon». «Vi ønsker å motivere andre jenter til å seile, klatre, padle, kjøre/gå på ski, surfe og sykle» skriver jentene på sine hjemmesider.

— En slik tur er ikke uoverkommelig for noen, sier Elise.

— Vi går jo ikke alene til Sydpolen, kommenterer Eva.

— Vi har jo seng og dyne, informerer Ragne.

— Jo mer komfortabel turen er, jo bedre, synes Elise.

De som vil følge jentenes ferd mot nord finner mer informasjon på hjemmesiden www.4paarekka.com

VELUTSTYRT: - Longboard er et langt rullebrett som brukes til å kjøre i nedoverbakke, forklarer Elise. Også doen er tatt i bruk som lagringsplass for at jentene skal få med seg alt «leketøyet».<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
UNGE OG MODIGE: Ragne Elise Berre (f.v), Barbara Winter, Elise Halvorsen og Eva Spilleth har fylt «Medvind» til randen med friluftsutstyr. Nå skal de leke seg nordover mot Svalbard.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ