— Uææh! Det er vanskelig, men kjempegøy. Likevel er ikke dette min type yrke. Jeg har mest lyst til å bli sykepleier eller noe liknende, sier Marthe Storheim (15).

Rothaugen-eleven sitter bak spakene på en gravemaskin utenfor utdanningsmessen i Vestlandshallen. Utfordringen er å styre grabben til å løfte et bekkalokk. Selv om jentene sto i kø for å prøve seg, kunne de ikke tenke seg en fremtid i anleggsbransjen.

— Nei, vi har gjort en avtale om at vi skal bli leger. Tror vi, i alle fall, ler Trine Kvist (15) og Helene Bernt Håkonsen (14), også de fra Rothaugen ungdomsskole.

Ingen av dem tenker over kjønnsroller i forhold til yrkesvalg, men trekkes mot det de har mest lyst til.

Norge mest tradisjonelt

Undersøkelser viser at Norge er på bunn i Europa når det gjelder å velge yrker på tvers av kjønnsroller, og lite tyder på at det er i ferd med å endres. En spørreundersøkelse Sosial- og helsedirektoratet gjorde i vår viser at en av fem jenter vil jobbe innen helse- og sosialfag, mot en av 30 gutter.

For bygg og anlegg er tendensen enda klarere: En av seks gutter har det som førstevalg, mot en av 100 jenter.

Rundt 1400 elever strømmet til Vestlandshallen da yrkesfagene åpnet sin utdanningsmesse i går. Like mange blir det de neste dagene, og trolig vil også de fordele seg i hallen etter kjønn.

Rundt standen til Bjørgvin videregående skoles hudpleierlinje teller vi 22 jenter, ingen gutter. Manikyr og sminking frister ikke tenåringsgutter.

— Vi har hatt to gutter innom her i hele dag. De ville ha massasje, forteller Heidi Gåsdal (18).

Også alle medelevene hennes på hudpleier-linjen er jenter.

Søker jentemurere

Benedicte Dale (17), som går på murerlinjen ved Årstad videregående skole, har det motsatte problemet. De er kun fem jenter, og ønsker seg flere.

— Det er kjempeviktig at flere jenter ser at det er gøy å mure og legge fliser. Vi har hatt en god del jenter innom her, men de fleste vil bare tegne på flisene, sukker Benedicte.

Forsvarets armheving-konkurranse og tømrerfagets stand der elevene kan prøve seg i saging og snekring er også mest populært blant guttene.

— Målet med messen er å vise bredden innen yrkesfagene. Her deltar 24 opplæringskontor og en rekke skoler, sier prosjektleder Ranveig Nordvik.

Sævig, Rune