JØRN-ARNE TOMASGARD HILDE KRISTIN STRAND

— Faren til den ene har vært her i dag. Han hadde med kake og takket oss for at vi reddet livet til jentene. Tilbakemeldingen var at de er veldig glade og takknemlige. Vi fikk høre at jentene er i god form og at de er veldig glade for at vi hjalp dem ut, sier brannsjef Helge Eidsnes.

Brannsjefen sier hendelsen er veldig spesiell også for dem.

— Vi er jo med på mye. Men dette var en hendelse som gjorde stort inntrykk på oss. Vi er veldig glade for at det gikk så bra, sier han.

Vanskelig å få jentene ut

Det var røykdykkerlaget i Bergen Brannvesen som sto for heltedåden da de gikk inn i det brennende huset onsdag ettermiddag. Jentene hadde tatt solarium i 3. etasje, og kom seg ikke ut på grunn av flammer og røyk. Etter over en halvtime innestengt, ble de hentet ut fra brannfellen som nær kostet dem livet.

I går klokken 17.00 var laget med brannmenn som var på vakt den dramatiske ettermiddagen tilbake på jobb for første gang etter hendelsen. De hadde en gjennomgang av brannen før de feiret seg selv med kake og delte ut blomster fra jentene og lot pressen slippe til.

Brannkonstabel Lars Erik Hovda var en av dem som hjalp til med å få jentene ut.

— Det var trange trapper, små rom og mye røyk, forteller Hovda.

Da beskjeden om at man hadde funnet to personer kom, var Hovda med på å bære jentene ut. Det var tungt.

— Man kan ikke forestille seg hvor tungt det er å løfte en bevisstløs person. Disse hadde i tillegg ikke så mye klær på seg, så vi hadde ikke noe å løfte dem etter, sier Hovda.

Røykdykkerne har truffet jentene på sykehuset.

— Det var godt å få deres versjon, sier Hovda.

— Det er spesielt å redde liv, legger han til.

Brannmannen forteller at han reagerte på at han ikke hørte noen røykvarsler.

— Det sier sitt, sier Hovda.

Så mye mer ønsker han ikke å si om det.

Ene jenten utskrevet

Kristin Klemsdal ved informasjonsavdelingen ved Haukeland universitetssykehus opplyser at den 19 år gamle jenten ble skrevet ut av sykehuset torsdag kveld, og at 17-åringen fortsatt er i bedring. Hun ble flyttet til en sengepost på lungeavdelingen i går. Sykehuset opplyste i går at begge jentene var bevisstløse da de kom frem til sykehuset, og at de ble sendt rett til intensivbehandling.

På grunn av den store belastningen har jentene og pårørende så langt avstått fra å uttale seg til offentligheten.

Spesialister fra BKK

Leder Per-Ivar Bøe ved seksjon for tyveri og brann i Hordaland politidistrikt sier at brannen har høyeste prioritet akkurat nå. Han sier etterforskningen pågår for fullt, men at årsaken til brann foreløpig ikke er klarlagt.

— Vi må vite, vi skal ikke tro. Jeg vil ikke bidra til spekulasjoner. Politiet jobber iherdig, og vi har rimelig bra kontroll. Nå avventer vi til over helgen, sier han.

Kjell Vatne, fagansvarlig for informasjon og brann i BKK nett, bekrefter at han har vært inne og bistått politiet i arbeidet. Han forteller at han så langt kun har konsentrert seg om solariet som øyenvitner har forklart sto i full fyr.

Har beslaglagt solarium

— Vi er ikke kommet så langt at vi kan si noe konkret om årsaken. Vi har bare konsentrert oss om solariet, men foreløpig har vi ikke fått undersøkt det elektriske anlegget i det. Vi har ikke fått bekreftet om dette var et solarium som ble åpnet elektrisk. Vi har heller ikke noe grunnlag for å hevde at det var ombygd, sier Vatne.

Han forteller at politiet har tatt med seg solariet, og at de fortsetter å undersøke det etter helgen.

SÅ VAR DET PRESSEN SIN TUR: Brannfolkene hadde all mulig grunn til å være fornøyde etter innsatsen onsdag. Fredag kveld var det tid for gjennomgang av brannen, kake og pressefolk. Lars Erik Hovda og Kjell Jacobsen blir intervjuet av TVHordaland. Blomsterbuketten var fra jentene som ble reddet.<p/>FOTO: MARTE ROGNERUD