Voldtektsbølgen har skapt frykt blant kvinner her i landet. Nå vil mange lære å forsvare seg. Kampsportsentrene i Bergen merker stor pågang etter selvforsvarskurs, noen av dem tilbyr gratis opplæring.

Vi tok med oss Ida Kjørholt (23) for å gi henne innføring i de viktigste selvforsvarsteknikkene.

— Morsomt, men vanskelig

Instruktør Ottar Vassenden fra Team Bushido Kampsportsenter er 40 kg tyngre enn Ida Kjørholt.

Likevel har Ida allerede etter 20 minutter lært seg hvordan hun skal få den store mannen ned i knestående.

Ida Kjørholt lytter intenst til instruktør Jens Christian Andersen.
RONALD E. HOLE

— Det var morsomt å lære dette. Men jeg synes også var veldig vanskelig, det er helt klart at man må ha teknikken inne, sier Ida.Hun får opplæring i kampsporten «Krav Maga», som inneholder de viktigste selvforsvarsteknikkene.

Hun tror jevnlig øving må til.

— Når du blir overrasket av en overgriper, så tror jeg ikke jeg hadde husket alt jeg hadde lært i dag.

Vassenden dundrer i gulvet etter at Ida har gitt ham tre albuer, to knespark og et kraftig spark i skrittet. Han reiser seg raskt, hjelm og susp har beskyttet vitale kroppsdeler. Sikkerheten er svært viktig når man trener på realistiske situasjoner.

Styrken ikke avgjørende

Instruktøren lærer Ida at det ikke er styrken som er avgjørende, men teknikken.

— Det var veldig rart, for når han skulle gå løs på meg så tenkte jeg at dette kommer ikke til å gå i en virkelig situasjon. Jeg kommer ikke til å greie dette på ordentlig. Men de lærte meg faktisk teknikker der ikke styrken er avgjørende, men hva du gjør og hvilke triks du har i baklommen. Jeg tror ikke han faket at han falt overende bestandig i øvelsene, forteller en fornøyd Ida.

Økt pågang

Bushido er en av mange kampsportsentre som har merket en økt pågang fra kvinner i Bergen. Bare i Oslo har 1500 kvinner meldt seg på helgekurs i «Krav Maga» som Vassenden mener er stilarten som passer godt til kvinner og selvforsvar.

Instruktør Jens Christian Andersen og Ottar Vassenden,
RONALD E. HOLE

— Vi kommer definitivt til å sette opp egne kurs og treninger for kvinner. Vi ser behovet og etterspørselen for det. Så tidlig på nyåret vil vi gå i gang med helgekurs, sier han.En kvinnelig instruktør vil ha hovedansvaret, sammen med en mann som vil være medinstruktør. Men det er viktig at kvinner kan lære av kvinner, og se at dette fungerer, mener Ottar Vassenden, hovedinstruktør på Bushido.

— Vi promoterer «Krav Maga» for kvinner, der faktisk kvinner trener med menn og får prøve seg i «real life», sier Vassenden.

Lære over tid

Både instruktørene og Ida er enige om at en kort helgesamling eller 45 minutter på matten er ikke nok for å lære seg nødvendig selvforsvar.

— Akkurat nå er det en bølge hvor alle skal på på selvforsvarskurs. Det er viktig å skjønne at det bør foregå over lang tid for å ikke skape en falsk trygghetsfølelse, som man kanskje får hvis man bare går på kurs en helg, forteller Ida.

- Selvforsvar kan gi selvtillit

Det tror i alle fall voldsforsker Venke A. Johnsen.

— Det har noe for seg i forhold til selvfølelse. Det å trene både fysisk og psykisk på hvordan du skal takle ulike situasjoner vil gi større selvsikkerhet. Kanskje vil man kunne bevege seg friere ute, sier senterleder ved Ressurssenter for vold og traumatisk stress, Venke A. Johnsen.

Voldsforskeren presiserer også at en må være oppmerksomme på hvor en går.

— Har du mulighet til å springe, så gjør du det. Menn er fysisk sterkere enn kvinner, sier hun.

Mange vil lære

Gratiskursene i selvforsvar blir fullbooket på kort tid. Forskeren er ikke overrasket over pågangen.

— Det viser hvor engstelig kvinner er nå. Hvor opptatt de er av dette. Alarmer og peppersprayer er jo nesten ikke å oppdrive lenger. Dette har virkelig skremt veldig mange, sier hun.

Johnsen har snakket med flere kvinner som aldri har vært redd for å gå alene på kveldstid tidligere. Nå forteller de at de på en hverdagskveld er kjemperedd for å skulle gå en kort strekning fra bussen til et møtested. De skildrer dette som svært ubehagelig.

— De binder jo halvparten av befolkningen, dette gjelder jo kvinner i alle aldre. Vi skal være nødt til å ta drosje på kveldstid, og hendelsene begrenser bevegelsene og aktivitetene våre.

Må stå opp for oss selv

Johnsen mener det er menn som har hovedansvaret for atferden sin. Samtidig kan selvforsvarskurs og andre tiltak bidra til å styrke kvinnene.

— Vi kvinner må stå opp for oss selv. Vi må ikke bli den svake som ikke kan bevege seg ute. Vi må ta tilbake bevegelsesfriheten.

Men forskeren advarer mot å bli for bekymret.

— Det er viktig å tenke på at det er relativt få voldtekter i forhold til hvor mange kvinner som beveger seg ute. De fleste av oss vil statistisk sett ikke bli utsatt for voldtekt, sier voldsforskeren.

Vet du om flere steder i Bergen som tilbyr selvforsvarskurs eller trening? Del gjerne med andre i kommentarfeltet.

Instruktør Ottar Vassenden ber Ida Kjørholt om å ikke holde tilbake. Sekunder etterpå ligger han på gulvet
RONALD E. HOLE