På personalrommet ved fødeavdelingen på Kvinneklinikken (KK) sitter jordmødre og barnepleiere godt tilbakelent. Det har vært en travel dag. Syv fødsler, og klokken er knapt bikket ettermiddag.

De ansatte har forsynt seg godt av den store bløtkaken. Den 99. kvinnedagen skulle ikke gå ubemerket forbi.

– Det snakkes mye om nedskjæringer på Kvinneklinikken nå. Det er jo en kvinnesak. Det er trist at vi kan tilby kvinnene en så dårlig start på barseltiden. Vi har personell, men ikke penger, sier jordmor Norunn Solvang.

Det har vært mye snakk om kvinnesaker på avdelingen i dag.

– Om dårlig lønn. Søndagstillegget dekker ikke engang kostnaden for å parkere her én dag. Men vi kan nesten ikke snakke om det, vi får så høy puls, sier Solvang og latteren brer seg.

Seks av syv

Men tross høy puls har kvinnene hatt en fin arbeidsdag. Syv nye mennesker er kommet til verden, seks av dem jenter.

May Iren Fjeldsaunet (22) fødte én av dem. Den lille er åtte timer gammel, og den nybakte moren sitter oppslukt over sengen hennes.

– Jeg har ikke fått reflektert så mye over det, men det er jo litt gøy at hun ble født på kvinnedagen, sier Fjeldsaunet.

22-åringen tror datteren hennes vil leve i et enda mer likestilt samfunn når hun vokser opp.

– Men jeg tror det fortsatt vil finnes urettferdighet, sier hun.

– Menn trenger også kamp

To venninner har møttes for en prat og god mat på en restaurant i sentrum. De vet hvilken dag det er, men kvinnedagen har ikke vært tema før BT bringer det på banen.

– Jeg sto ikke opp og tenkte at i dag er det kvinnedagen. Jeg har ikke hatt noe forhold til det, sier Synnøve Solheim (29).

I den grad jentene har et forhold til kvinnedagen og likestilling, er det at det har gått for langt.

– En ting er å kjempe for urett og brudd på menneskerettighetene, men jeg synes kravet om at vi kvinner skal gjøre alt menn gjør, har gått litt for langt. Vi glemmer å se verdien i forskjellene mellom menn og kvinner, sier Helene Klüver (26).

Solheim er enig.

– Jeg blir litt provosert av at alt skal være så likt mellom kjønnene.

Klüver lurer på om ikke mennene også skulle hatt en egen dag.

– Jeg er litt på mennenes side. De trenger en kamp de òg.

Klüver har fått én gratulasjon fra en venninne. Det har ikke Solheim.

– Får jeg en gratulasjonsmelding er det mer humoristisk ment. Hvem bryr seg, liksom.

– Trenger vi egentlig en dag? spør hun.

– Jeg trenger den ikke, svarer venninnen.

Støtter kvinnene

På Torgallmenningen er kvinnesaksengasjementet på et helt annet nivå. Under markeringen er det tett mellom kvinnene med bart og parolene handler om høyere lønn og bedre arbeidsforhold.

Morgan Stavøstrand (26) og Silje Sveen (23) har møtt opp for å høre på appellene og gå i tog.

– Det kom en dame rundt og merket oss, sier de om barten som er symbol på sykepleiernes lønnskamp.

– Dette er viktig. Likestillingen er kommet langt, men det er fortsatt litt igjen, sier de.

JENTEBOOM: Jentene sto i kø om å få komme til verden på selveste kvinnedagen. Da BT besøkte kvinneklinikken var seks av syv av dagens nyfødte jenter. May Iren Fjeldsaunet stryker på sin åtte timer gamle datter.
Eirik Brekke
KAKE PÅ DAGEN: På Kvinneklinikken ble dagen markert med bløtkake. Fra v.: Susanne Albrechtsen, Norunn Solvang, Anne Cathrine Stangenes, Marit Nytveit og Kathrine Onarheim Nesse.
Eirik Brekke
DAMER MED BART: Morgan Stavøstrand (t.v.) og Silje Sveen mener det er viktig å støtte kvinnekampen. De viser sin kvinnestøtte med en bart.
Eirik Brekke
TRENGER IKKE KVINNEDAGEN: Venninnene Helene Klüver (t.v.) og Helene Solheim har ikke behov for en kvinnedag. – I vårt samfunn er det ikke mye å skrike høyt om. Vi har det veldig bra.
Eirik Brekke