• Vi kan godt tenke oss å bli marinesoldater. Men da må de lage uniformer som passer oss jenter.

17 — og 18-åringene Irmelin Hellevik, Susanne Stiansen, Nina Ådland og Kristine Nordø lar seg ikke skremme av lakenstrekk, skyting med tilhørende pussing av gevær, marsjering eller det trange livet på båt.

Men jentegjengen fra Ytrebygda krever bedre uniformer og mer kledelige hodeplagg dersom Forsvarets drøm om 20 prosent kvinner skal bli virkelighet.

28.000 kan få sesjon

— Dette er gutteuniformer. De er ikke laget for hofter og pupper, sier Susanne.

For øvrig stortrives de fire etter å ha vært noen timer på Marinens jentecamp på Haakonsvern. Sammen med nesten 100 andre jenter skal de tilbringe hele helgen på marinebasen for å få en følelse av hvordan livet i Forsvaret er. 50 av jentene vant en konkurranse, og de har tatt med seg en venninne hver.

I går kveld fikk jentene besøk av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun sender i disse dager ut brev til 28.000 jenter født i 1989 og forbereder dem på at de vil bli innkalt til sesjon neste år. Sesjonen er frivillig, men ministeren tror at så mange som halvparten vil møte. I dag er bare 120 av 9000 vernepliktige jenter, mens syv prosent av de ansatte er kvinner.

— Vi trenger jentene. Forsvaret vil bli en bedre organisasjon med dem. Men vi må også huske at jenter og gutter er forskjellige og tilpasse oss etter det, sier Strøm-Erichsen.

Action lokker

Selv om det allerede i dag bare er en tredjedel av guttene som avtjener verneplikt, vil ikke ministeren går med på at flere jenter vil bidra til å uthule verneplikten ytterligere.

— Det er klart at andelen gutter da vil synke ytterligere, og det er en nedre grense for om vi fortsatt kan ha allmenn verneplikt. Men jeg mener det er utrolig verdifullt at Forsvaret kan velge blant de beste. Derfor må alle gutter og flest mulig jenter møte på sesjon, sier hun.

Det planlegger i hvert fall våre fire jenter å gjøre, dersom de får innkalling.

— Klart det. Action og skyting lokker.

Helge Skodvin